Na današnji dan rođen Živojin Mišić

19/07/2017 09:35

Na današnji dan rođen Živojin Mišić

Na današnji dan, 19. jula 1855. godine, rođen je jedan od najboljih srpskih vojskovođa – vojvoda Živojin Mišić.

Vojvoda Živojin Mišić je bio najistaknutiji i najuspešniji srpski vojskovođa u Prvom svetskom ratu.

Rođen je u selu Struganik, kao trinaesto dete u podici i bez obzira na sve, uspeo je da završi osnovnu i srednju školu. Nakon toga, upisao je Vojnu akademiju koju nije uspeo da završi jer je pred kraj studija mobilisan. Pokazao se kao izuzetan vojnik, a učestvovao je u svim ratovima u kojima se Srbija učestvovala – od 1877. do 1918. godine.

Posle srpsko-turskog, srpsko-bugarskog i Balkanskih ratova, učestvovao je i u Prvom svetskom ratu, kada je i dobio titulu vojvode.

Nakon što je predavao vojnu strategiju na Vojnoj akademiji, počeo je da služi pod komandom Radomira Putnika, koga je uspešno nasledio kada je Austrougarska napala Srbiju, odnosno kada je počeo Prvi svetski rat.

Kada je u decembru 1914. godine predvodio srpsku vojsku u Kolubarskoj bici i pobedio austrougarsku vojsku, dodeljena mu je titula vojvode. Nakon toga, imao je period kada se oporavljao u Francuskoj, ali se u septembru 1916, godine vratio i preuzeo komandu nad srpskom vojskom.

Kao komandant srpske vojske još nekoliko puta je ratovao za vreme Prvog svetskog rata, a nakon završetka rata učestovao je i u stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, što je Mišiću bila želja.

Za života napisao je nekoliko vojnih dela, od kojih je najpoznatija knjiga “Strategija“.

Preminuo je 20. januara 1921. godine, u Beogradu.

Više o životu Živojina Mišića nalazi se ovde.

Biografije ostalih značajnih ličnosti nalaze se ovde.

19/07/2017 09:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga