Umanjite stres koja nastaje pred kontrolni zadatak!

26/02/2020 11:34

Umanjite stres koja nastaje pred kontrolni zadatak!

Trema je vrsta strepnje koja se oseća neposredno pred neku određenu aktivnost kao što je odgovaranje pred nastavnikom, celim odeljenjim, pisanje kontrolnih zadataka.

Sasvim je normalno da nekad imamo tremu, pa čak i ako sve znamo. Neizvesnost nas čini nervoznim i uplašenim, znojimo se, drhtimo i mislimo da nećemo dobro proći. Trema ponekad može biti i podsticajna, međutim, nekad ume da deluje parališuće na nas.

U nastavku saznajte kako da umanjite anksioznost pred test ili odgovaranje.

  1. Imajte na umu da je prirodno da budemo nervozni, a da adernalin koji tom prilikom naše telo luči može da pomogne da budemo fokusiraniji i da brže uradimo test.
  2. Pripremite se. Učenjem unapred i detaljnom pripremom, trema će biti umanjena ili će pak potpuno nestati, kako smo sigurniji u sebe.
  3. Budite pozitivni. Nemojte sebi stvarati dodatnu tenziju mislima da nećete položiti ili da ćete dobiti lošu ocenu. Vežbajte afirmaciju i lakše ćete podneti ovaj stres.
  4. Ne ponavljajte tik pred odgovaranje/ kontrolni. Ponekad to može da izazove još veću nervozu i tremu.
  5. Ne zaboravite da dišete. Pre nego što počne kontrolni, duboko udahnite i izbrojte do deset. Zatim krenite sa rešavanjem zadataka.
26/02/2020 11:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga