Najbistrije jezero na svetu- Plavo jezero

31/03/2015 13:49

Najbistrije jezero na svetu- Plavo jezero

Najbistrije jezero na svetu je Plavo jezero koje se nalazi u Nelson Lejks Nacionalnom parku na Novom Zelandu. U istraživanju koje je sprovedeno 2011.godine, naučnici su ustanovili da ovo jezero ima izuzetnu vidljivost čak i na dubini od 80 metara, što se smatra “optički čistom” , poput destilovane vode.

on New Zealand’s South Island

Ovo jezero ima izuzetnu vidljivost i na 80 metara dubine

Plavo jezero je karakteristično po ljubičasto-plavim nijansama koje se mogu videti samo u najčistijim prirodnim vodama na svetu. Naučnici smatraju da Plavo jezero svoju čistoću dobija od glečerskog jezera Konstans, koje se nalazi u blizini, i koje filtrira svu nečistoću i šalje kristalno čistu vodu kroz zemlju do Plavog jezera. U retkim situacijama, naročito nakon obilnih kiša, Plavo jezero postaje privremeno mutno, a vidljivost se može smanjiti do jednog metra. U tom periodu, voda ostaje plava, ali izgleda svetlija, sa “mlečnom teksturom”.

Voda u jezeru je uvek hladna, sa temperaturom od 5 do 8 stepeni Celzijusa, zbog izvora koji se uliva u jezero, a koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1200 metara.

Na jeziku lokalnog naroda Plavo jezero se zove Rangimairewhenua, i oni ovu vodu smatraju svetom vodom. Vlada Novog Zelanda je potpisala ugovor u kojem se svetost Plavog jezera priznaje i poštuje.

31/03/2015 13:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga