Zašto gledanje utakmice uzbuđuje?

12/07/2018 15:44

Zašto gledanje utakmice uzbuđuje?

Tokom raznih takmičenja, navijamo za omiljeni tim i tada imamo osećaj da temperatura našeg tela raste, dok dlanovi počinju da se znoje.

Zašto se ovo dešava?

Gledanje sporta oslobađa hormone

Naime, naučnici ovo objašnjavaju kao reakciju na spoljašnje stimulanse. Svaki događaj budi određeni osećaj. Na primer, ukoliko zagrlimo prijatelja, u organizmu se oslobađa hormon poznat kao oksicotin, koji budi osećaj smirenosti. Kortizol je hormon koji će se osloboditi onda kada osetimo neizvesnost i tremu..

Gledanje utakmice, utiče na oslobađanje nekoliko određenih vrsta hormona, jedan od njih je testosteron.

Ovaj hormon utiče na mozak, svest i povećanje mišićnog tonusa.

U situacijama navijanja, oslobađa se testosteron, u slučaju da omiljeni tim pobedi – skače dopamin, a tada dolazi i do poboljšanje pamćenja.

Nakon sprovedene studije, naučnici su došli do zaključka da se kao i kod sportista i kod publike, u mozgu aktiviraju isti centri tokom utakmice. Naime, navijači i gledaoci se poistovećuju sa igračima. Ovakav proces identifikacije pomaže u razumevanju drugih, kao i da se saosećamo sa drugima. Ovde značajnu ulogu ima i socijalna inteligencija.

Naravno, postoje i oni koji imaju problem sa ovom vrstom inteligencije i empatijom. Naučnici to objašnjavaju kao izostanak aktivacije određene vrste neurona koji funkcionišu prema principu ogledala.

12/07/2018 15:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga