Najšire drvo na svetu

10/11/2020 13:41

Najšire drvo na svetu

Ovo drvo izgleda kao cela šuma! U pitanju je ustvari njegovo korenje, kako je krošnja morala biti uklonjena, koje je preraslo i staze koje su služile za obilazak okolo. Drvo je iz porodice fikusa, ali verovatno ne liči ni na jedan sobni koji ste do sad videli jel ovom drvetu nema ravno, ono je najšire na svetu.

Banjan (latinski Ficus Benghalensis- u prevodu „bengalska smokva“) je zapravo vrsta smokve roda fikusa tour, autohtone na Indijskom potkontinentu. Epifit koji započinje život na stablu domaćinu, a kasnije se širi granama koje puštaju takozvano „viseće korenje“ ili vazdušno korenje prema tlu, pa poprimaju izgled drugog stabla. To je stablo sa najvećom krošnjom na svetu.

Hindusi i budisti ovu veliku, viseću smokvu smatraju svetim drvetom. Koristi se u medicini, proizvodnji šelaka od njegovih vlakana se izrađuje papir i konac, a plodovi su mu jestivi i veoma ukusni.

Osim u Indiji ova vrsta raste i u susednim državama (Pakistanu, Nepalu, Šri Lanki, Bangladešu, pograničnim predelima Burme i Kine), a uvozi se rasašuje i u Astraliji, quinslend i Floridu.

Najveći primerak strabla Banjan, nazvan Veliki Banjan raste kod Kolkate u indijskom botaničkom vrtu Acharya Jagadish Chandra Bose. Ovo drvo je staro preko 250 godina a zauzima površinu od 14 500 kvadratnih metara zemljišta dok mu 2900 visećih korena daje oblik šumarka, gde svaki koren deluje kao zasebno stablo.

Nakon što su gljive napale glavno stablo u 19. veku, njegova 16 metara široka krošnja je morala biti uklonjena, ali na sreću korenje je ostalo zdravo.Napravljena je i staza duga 330 metara oko stabla kako bi ga turisti mogli, bez da naude velikom Banjanu, posetiti. Ali kako godine prolaze a veliki Banjan s širi , pa je tako odavno već prešao stazu i bukvalno je progutao nastavljajući svoju ekspanziju, a staza momentalno vodi kroz njegovo korenje i još je atraktivnija.

10/11/2020 13:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga