Tajne mitologije Starih Slovena

09/09/2020 10:48

Tajne mitologije Starih Slovena

Veruje se da su Stari Sloveni pre hrišćenstva čak imali i svoje pismo na kojem su ispisivali imena bogova. Vrhovni bog je vladao nebom, upravljao je gromovima i sevao munjom. Različita plemena su veličala različite bogove. Prinosili su žrtve svojim bogovima.

Mitologija Starih Slovena još uvek nije u potpunosti rekonstruisano. O njoj ne postoje jasna svedočenja dokumenata, jedino iz čega možemo da je upoznamo je preostalo arheološko blago u kome su zapisani tragovi naše davne istorije. Nažalost nemamo jasne dokumentarne zapise poput Starih Egipćana, Rimljana ili Starih Grka. Pretpostavlja se da religija Slovenskih naroda potiče iz jedne zajedničke indoevropske religije.

Dakle, sve pre hrišćanstva koje je na ove prostore došlo u srednjem veku – za nas je još uvek proces rekonstrukcije i mit o mitu.

Koliko zapravo možemo da tvrdimo da znamo o mitologiji Starih Slovena?

Ne postoje arheološki dokazi o pisanom sistemu starih Slovena pre dolaska Ćirila i Metodija u slovenske zemlje 862. godine, mada spis Crnorizica Hrabrog , O pismenima, pominje da suu Sloveni imali neku vrstu pisma pre dolaska hrišćanskih misionara. Isto tako, hronika Titmara Merseburškog pominje da su na statuama bogova u Radogostu napisana njihova imena. Verovatno je veliki broj verovanja usmeno prenošen vekovima pa je po pokrštavanju delom i izgubljen. Arheološki ostaci kultnih mesta i hramova mogu nam pružiti uvid u religiozne običaje naših predaka, ali bez konstekstualizacije tih običaja, veoma teško možemo dobiti jasniju sliku.Delove starih verovanja možemo otkriti u narodnim običajima, pričama, pesmama, bajalicama kod svih slovenskih naroda.

Prvi pouzdan zapis o verovanjima južnih Slovena donosi Vizantijski istoričar Prokopije iz Cezarije koji je u VI veku u svom delu O Ratovima (lat. De bellis) zabeležio verovanje Anta i Slovena i da oni veruju u jednog boga, gospodara munje i groma, kome žrtvuju stoku i druge životinje. Isto tako pominje njihova verovanje u niže demone i nimfe.

U „Istoriji Poljske“ Jana Dlugoša, dela iz 1460. godine, prvi put su navedena i imenovana božanstva u Zapadnih Slovena, vezana uz božanstva iz rimske mitologije: Yesza- Jupiter, Lyada- Mars, Dzydzilelya- venera, Nya- Pluton, Dzewana- Dijana, Marzyaba- Cerera, Pogoda- vreme, Zywie- Život.

Problem vrhovnog boga

Postoji teorija da je prema indoevropskoj religiji bog- bogova vladao nebom. Iz tog proizilazi i Svarog kao vrhovni bog Slovena, koji se u njih smatra bogom neba. No prema pisanju Prokopija to je bog gromovnik- Perun.Da bi se ove teorije uskladile postoje objašnjenja da su Svarog i Perun ustvari jedno isto božanstvo samo u različitim predelima drugačije nazivano.

Neki autori staru slovensku veru klasifikuju kao polidoksiju, što znači da su različita plemena najviše poštovanja polagala u različite bogove, negde je to bio Perun, negde Sventovit, a negde pak Radgost.

09/09/2020 10:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga