Tri osobe koje su odbile da prime najveće filmsko priznanje – Oskar

22/03/2022 23:07

Tri osobe koje su odbile da prime najveće filmsko priznanje – Oskar

Za mnoge, statueta Oskara koju dodeljuje Američka akademija filmske umetnosti i nauke, predstavlja najviši oblik priznanja koji možete dobiti za filmsko ostvarenje, kao i za napore koji se ulažu iza scene.

Ubrajajući filmske stvaraoce među reditelje klasike kao što su Frensis Ford Kopola, Stiven Spilberg i Martin Skorseze, i kultne glumce poput Džeka Nikolsona, Meril Strip i Keti Bejts, Oskar imena iz filmske industrije stavlja u istoriju.

Ipak, za neke druge, dodela Oskara nije sve ono što bi trebalo da bude, uz samoističuću paradu holivudskog glamura koja, redovno ignoriše šire napore filmskog stvaralaštva širom sveta. Za najsubverzivnije glumce i filmske stvaraoce koji su krasili industriju, osvajanje Oskara može se smatrati više uvredom nego znakom veličine.

Trojica takvih buntovnih kreativaca čvrsto su se suprotstavili dodeli nagrada i odbili statuetu Oskara, a prvi takav demonstrant došao je 1935. godine u liku scenariste Dadlija Nikolsa. Odbijajući svoju statuetu za najbolji adaptirani scenario za film The Informer, zbog spora između Udruženja scenarista, čiji je osnivač, i Akademije oko sindikalnih pitanja, Nikols je, međutim, prihvatio nagradu tri godine kasnije.

Nikolsovo odbijanje nagrade bilo je prvi put u istoriji ceremonije da se neko usudio da odbije priželjkivanu nagradu, iako to nikako nije bio poslednji put, pošto je Džordž S. Skot odbio svog Oskara za najboljeg glavnog glumca u filmu Patton 1971. godine. pošto je nekoliko meseci unapred upozorio Akademiju da će odbiti nagradu iz filozofskih razloga ako pobedi, principijelni glumac je verovao da je svaka dramska predstava potpuno jedinstvena, tako da je poređenje s ostalima zamorno i uzaludno.

U pismu Akademiji, Škot je napisao da sebe ne doživljava  konkurencijom ostalim glumcima, i to pre nego što je na drugom mestu izjavio: „Cela stvar je prokleta parada mesa. Ne želim da budem deo toga”.

Stvarajući nešto kao kratak trend, samo dve godine kasnije Marlon Brendon će postati treća i poslednja osoba koja je odbila Oskara, odbijajući svoju nagradu za najboljeg glumca u klasiku Frensisa Forda Kopole, „Kum“. Pojavljujući se zajedno s Robertom De Nirom, Alom Paćinom i Dajan Kiton u filmu, jedini razlog zašto je glumac odbio nagradu je bio „tretman prema Indijancima danas od strane filmske industrije“.

Čuveno je pojavljivanje indijanske kalifornijske glumice, Sašin Litlfeder, koju je Brando poslao na ceremoniju da odbije nagradu. Ona je u govoru na prijemu pojasnila da je Brando bio odsutan zbog lošeg „tretmana prema američkim Indijancima danas od strane filmske industrije… kao i zbog nedavnih dešavanja u Vunded Niju”. Iako je u jednom trenutku njen govor bio zaglušen podsmehom, Litlfeder je zaključila izjavom da se nada da će se „naša srca i razumevanje susresti s ljubavlju i velikodušnošću“, dok su joj aplaudirali sa scene.

Pogledajte kultni govor o prihvatanju u nastavku, prisećajući se kada je filmski stvaralac ili glumac poslednji put odbio Oskara.

Da li će to biti i poslednji put?

22/03/2022 23:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga