Izvući deblji kraj

04/05/2018 15:16

Izvući deblji kraj

Frazema Izvući deblji kraj ima dva značenja, koja su suprotna. U našem jeziku kada se koristi ova fraza, može se misliti na dobitak, ukoliko dođe do podele u kojoj izvlačite veći i bolji deo ili kada u određenoj situaciji prođete vrlo loše. 

Prvo značenje vezano je za podelu nečega, pa je sasvim jasna fraza izvući deblji kraj, odnosno logična. Drugo značenje usko je povezano sa još jednom frazemom batina ima dva kraja, što znači da bez obzira na borbu, postoje samo dva načina da se ona završi.

Prema teoriji pozitivno značenje ovog frazema nastalo je u toku neke deobe, dok je negativno značenje nastalo pri upotrebi fraze batina ima dva kraja. 

Postoji i izraz izvući kraći kraj, koji uvek znači “proći loše” u nečemu. Ovaj izraz nastao je iz običaja da se neugodni poslovi ili zaduženja dodeljuju izvlačenjem štapića ili pak šibica, od kojih je jedna uvek kraća. Ko izvuče kraću, uvek je gubitnik.

U hrvatskoj govornoj praksi, upotrebljava se izraz izvući tanji kraj. Pretpostavlja se da je izraz nastao prema prvom značenju.

04/05/2018 15:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga