Na današnji dan preminuo je Nikolo Paganini

27/05/2017 12:02

Na današnji dan preminuo je Nikolo Paganini

Italijanski virtuoz i kompozitor, Nikolo Paganini, preminuo je na današnji dan, 27. maja 1840. godine.

Zbog svog izuzetnog talenta i veštine sviranja, prozvan je “đavoljim violonistom“. Obeležio je violinsko majstorstvo, a i kompozicije koje je komponovao bile su zapažene i veoma značajne, a u godinama nakon njegove smrti predstavljale su i inspiraciju za dela mnogim kompozitorima.

U njegov opus spadaja šest violinskih koncerata, 24 kapriča za solo violinu, kao i dela kamerne muzike.

Njegov privatni život predstavljao je intrigu za sebe. Zbog svoje nestalne prirode često se selio, a često je i menjao svoje životne saputnice. Iako je njegov karakter bio težak, a bio je veoma ljubomoran i sujetan, ipak je bio omiljen i popularan. Mnogi državnici, vladari i značajni ljudi tog vremena želeli su da ga čuju i prisustvuju njegovim koncertima.

Paganini je za života bio veoma uspešan, a uspeo je i da se obogati zahvaljujući svom talentu. Neprekidno je komponovao, svirao i držao koncerte po celoj Evropi. Iako su cene ulaznica za njegova koncerte bile veoma visoke, njegovi koncerti su bili među najposećenijim u istoriji.

Svoj poslednji koncert održao je 16. juna 1837. godine u Torinu. Tri godine nakon toga je preminuo zbog sifilisa od kog je oboleo skoro 20 godina ranije.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

27/05/2017 12:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga