Nova vrsta sisara koja beži istraživačima već 20 godina

30/03/2015 09:31

Nova vrsta sisara koja beži istraživačima već 20 godina

Retka tjanšanska pika uočena je na planinama severozapadne Kine nakon više od 20 godina kada je prvi put viđena. Tjanšanska pika (Ochotona iliensis) je mali sisar iz reda zečeva, poznat po licu plišanog mede.

Godinama je izbegavao naučnike na planinama Tjanšan na severozapadu Kine. Ljudi su videli samo 29 živih jedinki i zbog toga veoma malo znamo o ponašanju ove životinje.

Prošlo leto istraživači su ponovo otkrili piku kako se krije iza stene. Vejdong Li, čovek koji je prvi otkrio vrstu i naučnik Instituta za ekologiju i geografiju “Sinkjang”, okupio je grupu volontera na planini Tjanšan kako bi pronašli pike.

Kineska vlada je 1983. godine poslala Lija u planinski region Sinkjang da prouči prirodne resurse i zarazne bolesti. Dok je Li istraživao dolinu Džilimalali planine video je malu, sivu glavu kako viri iz pukotine u steni. Životinja je bila oko 20 centimetara duga, s velikim ušima i nekoliko braon tačaka na sivom krznu. Li nije bio upoznat sa vrstom. Na tom putovanju Li nije pronašao još pika, ali je 1985. godine putovanje bilo uspešnije i dodatni primerci omogućili su istraživačima da potvrde da je reč o novoj vrsti koja je do tada bila nepoznata nauci.

Tjanšanska pika živi na visokim nadmorskim visinama,  između 2.800 i 4.100 metara i hrani se isključivo travom, biljem i drugim planinskim rastinjem. Prema navodima Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN)  broj ove sićušne životinje se smanjuje. Stoka koja traži nova mesta za ispašu i zagađenje vazduha najverovatnije su doprineli smanjenju broja pika koje IUCN svrstava u listu ugroženih vrsta i za sada ne postoje nikakvi planovi da se pomogne tjanšanskim pikama.

Izvor: Nacionalna geografija

30/03/2015 09:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga