Semjuel Morze – poznati američki izumitelj

27/04/2023 11:47

Semjuel Morze – poznati američki izumitelj

Na današnji dan, 27. aprila 1791. godine u državi Masečusets rođen je Semjuel Morze, poznati američki istraživač i izumitelj telegrafa i po njemu nazvane Morzeove abecede.

Diplomirao je na Univerzitetu Jejl gde je i počeo da izučava i piše radove iz oblasti fizike i elektriciteta, a nakon školovanja u potpunosti se posvetio slikarstvu koje je zaista voleo i koje je potom studirao u Engleskoj.

Veliki uspeh je doživao sa portretima i pejzažima koje je slikao, a po povratku u Sjedinjene Američke Države osnovao je Nacionalnu crtačku akademiju u Vašingtonu na čijem je čelu bio skoro 20 godina.

Morzeova azbuka

Morzeova azbuka

Morzeovi izumi

Semjuel Morze je izumeo električni telegrafski aparat, a tri godine kasnije smislio je i poseban sistem crtica i tačkica uz pomoć kojih je uspevao da pošalje poruku na veću daljinu. Upravo je tako nastala i po njemu nazvana Morzeova azbuka koja je brzo našla primenu u morskom prometu.

U Morzeovoj abecedi slova su sastavljena iz znakovnih, obično strujnih impulsa – kraćih i dugih crtica i rastavnih, uglavnom bestrujnih impulsa koji služe kao razmak između znakova, reči i rečenica. Kako bi se dešifrovala ova abeceda koriste se prijem na sluh ili elektromagnet sa pisačem koji ove crtice ispistuje na traku.

Semjuel Morze je preminuo 2. aprila 1872. godine u Njujorku.

27/04/2023 11:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga