Holandija – zemlja džinova

15/04/2015 13:29

Holandija – zemlja džinova

Holanđani su do pre dva veka bili među najnižim narodima, ali danas je situacija potpuno drugačija.

U poslednjih 200 godina stanovnici Holandije porasli su u proseku 20 centimetara, pa je sada prosečna visina žena u ovoj zemlji 171 centimetar, a muškaraca 184 centimetara.

Istraživanje koje su sproveli naučnici Škole higijene i tropske medicine iz Londona dalo je podatke koji pokazuju da su na fizičke promene ovog naroda uticali mnogi faktori. Neki od njih su: porast materijalnog bogatstva, promena uslova života i kvalitet ishrane i zdravstvene zaštite.

Naučnici iz Londona nisu se bavili genetskim istraživanjima, ali je tim naučnika, na čelu sa Gertom Stalpom, došli do zaključka da je i priroda ljudskog tela morala da odigra određenu ulogu u generalnom porastu Holanđana. Ovi naučnici smatraju da je sve više i više Holanđana počelo da dobija gene koji su zaslužni za rast.

Stručnjaci smatraju da je “prirodna selekcija i dalje prisutna” među Holanđanima s obzirom na to da je dokazano da viši stanovnici ove zemlje imaju više dece i višu stopu preživjlavanja novorođenčadi.

Dugo su Amerikanci bili najviša nacija, međutim to je promenjeno. Sada su oni najdeblja nacija, a po visini su ih premašili stanovnici Holandije, Danske, Norveške, Švedske i Estonije.

Izvor: Nacionalna geografija

15/04/2015 13:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga