Da li će mamuti opet šetati planetom?

24/03/2015 16:08

Da li će mamuti opet šetati planetom?

Stručnjaci sa Harvarda uspeli su da ubace nizove DNK mamuta u genome slonova. Praćenje rezultata ovog eksperimenta je naredni zadatak naučnika.

Nakon detaljne analize DNK mamuta, naučnici sa Harvarda uspeli su da reprodukuju identične kopije gena ovih izumrlih životinja.

Džordž Čurč, profesor genetike sa Harvarda, kaže da su on i njegov tim dali prioritet genima koji su povezani sa otpornošću na hladnoću, odnosno onima koji utiču na pojavu malja, veličinu ušiju, gojaznost i hemoglobin,

Geni koji su korišćeni u ovom eksperimentu pripadaju grupama mamuta koji su najduže živele na zemlji. Jedna od njih je živela na ostrvu Sent Pol u Beringovom moru pre 6.400 godina, a druga je živela na Vrangelovom ostrvu pre 3.300 godina.

Novorazvijena tehnika CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palidromic Repeat) je omogućila da se izvede ovaj složeni proces. Naučnicima je na taj način omogućeno da precizno menjaju određene delove DNK današnjih azijskih slonova i da pomešaju njihove gene sa genima mamuta.

Nakon ovog procesa neophodna su dodatna istraživanja, a pred naučnicima je da, između ostalog objave naučni rad u kom će biti detaljno opisan ovaj revolucionarni poduhvat.

Izvor: Nacionalna geografija

24/03/2015 16:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga