Šumska vila koja šeta Balkanskom mitologijom

10/09/2020 10:31

Šumska vila koja šeta Balkanskom mitologijom

Ženska figura, mitološke boginje provlači se kroz legende čitavog Balkana. U rumuniji je veštica, u Bugarskoj Gorska Majka, u Srbiji prelepa vila raznih transformacijia, u Sloveniji Baba Jaga… zajedničke su joj osobine i sinonimi. Ona je zaštitnica žena, dece, strah muškaraca, koja se u nekim delovima Balkana i dalje poštuje.

U Timočkoj krajni žene se više puta godišnje okupljaju kraj rečica u čast Šumske Majke.Vode i žensku decu kako bi se legenda o surovoj, strašnoj i dobroj vili prenela na sledeće koleno.

Ona živi u šumi, na livade izlazi samo po pozivu devojaka ili vračara, naga ili u dugoj haljini, raspletene kose. Ona je dobro i zlo u isto vreme.Obožava žene pa je sposobna da naudi muškarcima zbog njih.

Prema polukonstruisanoj slovenskoj mitologiji, koja se veruje da vuče istoriju u nekoj zajedničkoj indoevropskoj religiji, ovo je Slovenska boginja Velika ili Šumska Majka- Muma Pudri.

Muma Pudri je oličenje ženstvenosti, opisana je kao kraljica noći, velikih grudi, duge kose i noktiju. Može da se transformiše i u ružnu staricu, velikih izraženih zuba, može da bude plast sena, navijak sena, pa i ćurka, krava, pas, konj, svinja ili koza.

Ova figura se danas izuzetno neguje kod Vlaha. Smatra se da ova vila, boginja štiti žene i čuva one koje je pozovu, da opseda loše muškarce, brine o plodnosti i potom čuva decu. 

Bajalice pri lečenju dece u istočnoj Srbiji pominju Šumsku Majku. One naglašavaju preplitanje dobra i zla u ovom mitskom biću. Verovalo se da odnosi dečiji plač i nesanicu. Dete se polagalo ispod drveta a onda bi se pevala bajalica.

U Šumsku Mati se verovalo i u Banatu. Tamo je bila lepa žena iz šume, duge crne raspletene kose, jako razvijenih grudi. Nije zalazila u sela jel nije volela dim, svetlost i puno sveta. Verovalo se da se pojavljuje samo noću i to oko ponoći, naga ili u beloj haljini, praćena daškom toplog vetra. Od nje se treba sakriti u trnovito žbunje. Smatralo se da divno peva. Kao većina demona ona je pohotna, pa često zavodi mlade i lepe ljude u šumi ili vodenicama.

U Rumuna je ona ružna žena koja plaši ljude ui živi u šumama. Sinonim za Muma Paduri je Baba Cloanata čiji se pandam može naći u slovenskoj mitologiji u liku Baba Jage.

U Bugarskoj je Gorska Majka, što ovoj boginji daje jaku slovensku komponentu.

10/09/2020 10:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga