Znate li ko je Meri Kvant i kako je promenila istoriju?

11/02/2019 11:58

Znate li ko je Meri Kvant i kako je promenila istoriju?

Na današnji dan, 11. februara 1934. godine rođena je Meri Kvant, a evo zašto je ona toliko važna.

Kao što znamo, moda se menjala kroz istoriju, a svaki period donosio je brojne novine. Od baroknih haljina, preko pantalona za žene, čuvene “male crne haljine”, otkrića džinsa i pojave farmerica, pa sve do popularnih “zvoncara”, moda je uvek bila i biće neizostavni deo života ljudi.

Načinom odevanja pokazujemo kakve su nam preferencije, koje boje volimo, a neretko, moda pokazuje i kakvu muziku slušamo. Isto tako, kroz istoriju, pojavljivale su se ličnosti koje su zapečatile svet mode. Jedna od njih bila je i Meri Kvant.

Ko je Meri Kvant?

Britanska modna dizajnerka Meri Kvant bila je modna ikona šezdesetih godina prošlog veka. Ono što nam je ostavila u nasledstvo jeste čuvena mini suknja, koju je upravo ona osmislila i dizajnirala.

Prva mini suknja prodata je u Merinom butiku pod nazivom “Bazar” u Londonu 1963. godine, a ubrzo nakon toga pojavila se i na stranicama poznatog modnog magazina “Voga”. Na modnoj pisti prva ju je prošetala čuvena manekenka Tvigi.

Ideju za mini suknju Meri je dobila kada je shvatila koliko je tadašnja moda bila jednolična a često i neudobna. Svojevremeno, Meri je izjavila da je upravo “minić” omogućio ženama da trče za autobusom. Isprva, mini suknje su kod konzervativnijih ljudi bile neprihvatljive, a kasnije se to naravno promenilo.

Meri je 1966. primila je Orden Birtanske kraljevine za svoj doprinos modi.

11/02/2019 11:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga