Otkriveno kako kameleon menja boje

20/03/2017 12:12

Otkriveno kako kameleon menja boje

Kameleoni su dugo fascinirali svojom sposobnošću da menjaju boju kože kako bi privukli ženku, zastrašili suparnika ili prevarili grabljivicu.

Naučnici, međutim, sada tvrde da su otkrili mehanizam pomoću kojeg se obavlja ovaj čudnovati proces transformacije, navodeći da su bili zatečeni rezultatima istraživanja.

kameleon-boje

Samo mužjaci kameleona mogu da menjaju boju

Naime, oni su ustanovili da se promena boje ne odvija na nivou pigmenata, već nanokristala koji se nalaze u koži kameleona.

“Bili smo uvereni da kameleon menja boju uz pomoć pigmenata. Ali, pravi mehanizam je sasvim drugačiji i zahteva fizički proces”, rekao je Mišel Milinković, biolog sa Univerziteta u Ženevi.

Ovu sposobnost imaju samo mužjaci kameleona. U istraživanju pratilo se menjanje boje panterskog kameleona, koji može za nekoliko sekundi da promeni boju kože od zelene do žute ili narandžaste, ili da plave delove tela pretvori u bele.

Većina drugih životinja ima mogućnost da promeni intenzitet, ali ne i samu boju, a to je rezultat koncentracije ili disperzije pigmenta melanina unutar ćelije koje se nazivaju melanofore. Ovim procesom se dugo objašnjavalo i menjanje boja kod kameleona, ali sada se zna da to nije način na koji kameleoni menjaju boju.

Na promenu boje kod kameleona utiču fotonični kristali koji se nalate u sloju ćelija koje se nazivaju iridofore, a koje su smeštene ipod pigmentskih ćelija. Ove ćelije, iridofore, svojstvene su i drugim reptilima i vodozemcima, kao što su na primer žabe, koji mogu biti plave ili zelene boje kako ne mogu biti drugi kičmenjaci.

Ovi nanokristali koji se nalaze kod kameleona, pomeraju se i na taj način menjaju i odbijanje svetlosti.

“Kada je kameleon miran, kristali su organizovani u gustu mrežu i reflektuju talasnu dužinu plavog spektra. Ali kada se uzbudi, mreža nanokristala se opušta i tada oni reflektuju i druge boje poput žute i crvene”, navode naučnici.

kameleon-menjanje-boja

Kada se uzbudi, mreža nanokristala se opušta i tada oni reflektuju i druge boje poput žute i crvene

Naučnici su koristili uzorke kameleonove kože pre i nakon uzbuđenja i posmatrali ih optičkim mikroskopom i videografijom visoke rezolucije.

Otkriveno je i da kameleoni imaju još jedan, dublji sloj iridofora u kojem se nalazi veći broj kristala koji su drugačije raspoređeni i zbog toga reflektuju talasnu dužinu crvene svetlosti, čime obezbeđuju odličnu zaštitu protiv toplote.

Dva sloja iridofora omogućavaju kameleonu da napusti efikasnu kamuflažu i preobrazi se u spektakularnu životinju, a u isto vreme je i temički zaštićen.

Drugi reptili nemaju mogućnost da menjaju boju zbog toga što ne poseduju drugi sloj iridofora, ali još uvek se ne zna na koji način kameleoni mogu da kontrolišu razmak i raspored nanokristala kako bi menjao boje.

20/03/2017 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga