Na današnji dan rođena Džejn Ostin

16/12/2022 10:04

Na današnji dan rođena Džejn Ostin

Na današnji dan, 16. decembra 1775. godine, rođena je engleska književnica, čija su dela među najčitanijim delima engleske književnosti, Džejn Ostin.

Rođena je u Stiventonu u porodici parohijskog sveštenika. Školovanje je započela u školama za devojke u Oksfordu, Sauthemptonu i Redingu. Ovakvo obrazovanje joj je omogućilo da rano počne da se bavi pisanjem.

Već sa 15 godina počela je da zapisuje svoje prve priče, među kojima su bile “Ljubav i prijateljstva”, “Lejdi Suzan”, “Istorija Engleske”, “Tri sestre”…

Iz rodne kuće u kojoj je provodila najviše vremena, sa porodicom se preselila u Bat 1801. godine, a godinu dana kasnije je dobila i bračnu ponudu, koju je odbila, iako je tim brakom mogla sebi da obezbedi lagodnu budućnosti.

Njene reči su najbolje opisale razlog zbog kog nije želela da se uda za bogatog čoveka Haris Big-Videra, koji ju je prosio: “Sve se može izdržati i istrpeti, ali brak bez ljubavi ne“.

Nakon smrti njenog oca, zajedno sa majkom i sestrom Kasandrom selila se nekoliko puta da bi se konačno nastanile u Čotonu, na imanju jednog od šestoro braće, koliko ih je bilo.

Više o životu i stvaralaštvu autorke jednog od najboljih dela engleske književnosti “Gordost i predrasude” – Džejn Ostin, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

16/12/2022 10:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga