7 stvari koje niste znali o Jaffa keksu

01/11/2017 16:11

7 stvari koje niste znali o Jaffa keksu

Mnogima omiljena poslastica, Jaffa keks prvi put kod nas počeo je da se proizvodi 1975. godine, a da li znate gde je on zapravo nastao? U nastavku otkrijte neke zanimljivosti o ovom slatkišu.

1. Sličan ovom koji se proizvodi kod nas, Jaffa biskvit počeo je da se pravi u Velikoj Britaniji 1927. godine. Uz biksvit, keks je sadržao preliv od narandže i čokoladu. Keks je napravila kompanija McVitie’s, koja se specijalizovala za pravljenje biksvita. Međutim, McVitie’s nije zaštitio svoj proizvod, pa danas na svetu postoji mnogo proizvođača ovog keksa.

What the trick or treaters are getting from me!!!! #jaffacakes #haloween #trickortreat #totaleclipse

A post shared by Parv (@parv_007) on

2. Filozofi još od devedesetih godina pokušavaju da odgonetnu da li je Jaffa zapravo keks ili vrsta kolača. McVitie’s je doneo presudu- u pitanju je kolač.

3. Svakom keksiću treba 18 minuta da se napravi.

3. Iako je McVitie’s odlučio 2013. da prodaje velike verzije Jaffe, ovo nije naišlo da dobar prijem kod uživalaca ovog slatkiša.


4. Uprkos brojnim izmenama i modifikacijama, ukus narandže je bio i ostao omiljeni kod potrošača.

5. Prema Ginisovoj knjiži rekorda, kanađanin Pit Czervinski drži rekord najviše pojedenih keksića u jednoj minuti, a broj nije toliko impresivan. U pitanju je 17 Jaffa keksa za minut.

6. Svake godine, pojede se oko milijardu Jaffa keksa, dovoljno da se stvori most od keksa koji će spajati London i Sidnej!

7. Tokom Svetskog kupa 2002. godine, prema engleskom timu, Jaffa keks igrao je najvažniju ulogu. Naime, tada, Englezi su postigli najbolji uspeh, nakon dve decenije, a tokom priprema jeli su Jaffu. I dalje smatraju da ovo nije slučajnost.

Foto: Instagram

01/11/2017 16:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga