Insekti na meniju i u Evropi

04/04/2020 15:14

Insekti na meniju i u Evropi

Odluka Evropske Agencije za Bezbednost Hrane (EFSA) bi mogla doneti evropljanima na tanjire skakavce, cvrčke i crve.

Postoji mogućnost da ova agencija, koja se bavi nezavisnim naučnim savetovanjem u vezi sa rizicima u ishrani, bi mogla doneti odluku da su određene vrste insekata bezbedne za ljudsku ishranu.

Ovu odluku sa nestrpljenjem isčekuju neke kompanije, pošto bi to značilo komercijalizaciju ovih proizvoda kao “novih namirnica”, do jeseni, otvarajući nove mogućnosti za proizvodnju i prodaju namirnica od insekata, po prvi put u Evropi.

Glavne kompanije koje se bave jestivim insektima smatraju da je potencijal namirnica na bazi insekata do sada neiskorišćen u Evropi, u pravo zbog toga što nije postojala dozvola da se takva hrana prodaje.

Velika Britanija, Holandija, Belgija, Danska i Finska su iskoristile malo opuštenije tumačenje evropskog zakona iz 1997, po kome hrana koja se do tada nije koristila može primiti ovlašćenje da se tretira kao nova namirnica. Tako da se u supermarketima ovih zemalja mogu naći namirnice od insekata.

Godišnje se proizvede oko 500 tona namirnica od insekata koje su namenjene ljudskoj ishrani. Ovakve namirnice su ipak zabranjene u brojnim evropskim zemljama, među kojima su Francuska, Italija i Španija.

Jedan evropski zakon iz 2018. godine je dozvolio da namirnice na bazi insekata dobiju status “nove namirnice”, tako da je određen period tranzicije u kome bi kompanije koje se bave proizvodnjom ove hrane imale moguićnost rada dok ne dobiju dozvolu od institucija Evropske Unije.

Ove namirnice variraju od celih insekata koji se jedu kao predjelo ili grickalice, do prerađenih insekata od kojih se prave mnoge namirnice, među kojima i burgeri.

Neki stručnjaci smatraju da je ishrana na bazi insekata rešenje za jedan od najvećih izazova sa kojima se svet suočava. U kontekstu limitiranih resursa, proizvodnja hrane od insekata nije jako skupa i ostavlja mogućnost proizvodnje proteina velikog kvaliteta.

04/04/2020 15:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga