Dolina vila – Rumunija!

03/01/2021 16:08

Dolina vila – Rumunija!

Naselje koje obećava da su bajke i čuda moguća, nastalo iz jedne lične bajke koja dokazuje da želja, upornost i istrajnost zaista mogu da vam poklone vašu ličnu bajku i čaroliju i vama i vašoj okolini.

Pokraj grada Sibinja, u srcu Transilvanije u Rumuniji, u samom podnožiju masiva Karpata leži malo vilenjačko selo. Prosto nestvarno, kao da ste ušli u dimenziju bajke i preostaje vam samo da čekate da iz neobičnih kućica, iza drvenih vrata stidljivo izviri neka vila, patuljak, veštica…

Kućice su npravljene od gline i peska, a kao centar sela ponosno se uzdiže „Castelul de Lut Valea Zanelor“ u prevodu „Glineni zamak iz Doline Vila“.

Bajka počinje kada su jedan Razvan i jedna Gabrijela sa svojim šestogodišnjim Sebastjanom odlučili da pobegnu iz gradske vreve.To se desilo ne tako davne 2014. godine. Porodica je poželela seosku idilu i malo više- bajku, i to je želela da podeli sa celim svetom i pretvori u biznis koji ni malo ne škodi prirodi, a pruža svima potpuni komfor i užitak. Tako par okuplja najbolje rumunske majstore i pravi živu bajku koja će buduće goste vratiti u detinjstvo. 

Projekat je počet pod nazivom „Kuća prirodnih priča“, a završio je kao „Dolina vila“, kad je sve leglo na svoje mesto, a i samom naselju je dodat dašak Sebastjanove mašte.

Vlasnici kažu da su za ovo maleno mesto koje danas predstavlja simbol tradicije i mira, zaslužni magija i istrajnost.

Kuće su građene od isključivo ekoloških materijala, no svaka soba u turističkom kompleksu vilenjaka ima zaseban ulaz pa je privatnost zagarantovana što gostima pruža poseban komfor. Fasada centralnog zamka je od hidraulične krečne boje sa prirodnim zaptivnim svojstvima, i predstavljala je poseban izazov kako su vlasici želeli zidove od gipsa koji „dišu“ i koji su vodootporni. Sve do detalja je ručni rad vrhunskih majstora- kamin, masivna vrata, prozori, nameštaj pa čak i posuđe.

Sam Glineni zamak ima dva nivoa, 10 soba, dve kule i 50 prozora, a arhitektonski je potpuno u skladu sa prirodom. Magičnu sliku upotpunjava krajolik i prelepa zelena prostranstva Rumunije.

Vilinska dolina je zavanično otvorena 2016. godine kada su posetioci mogli da uživaju u zamku, okolnim kućama kao i prekrasnom Vilinskom vrtu.

03/01/2021 16:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga