Na današnji dan rođen Uroš Predić

07/12/2016 09:26

Na današnji dan rođen Uroš Predić

Na današnji dan, 7. decembra 1857. godine, rođen je jedan od najznačajnijih predstavnika realizma u srpskom slikarstvu, majstor portreta, ikona i istorijskih kompozicija, Uroš Predić.

Rođen je u Orlovatu, malom mestu u Banatu, kao najmlađi sin sveštenika Petra Predića. U svom rodnom mestu je završio osnovnu školu, a zatim i nemačku školu u Crepaji.

Nakon završetka gimnazije u Pančevu (koja danas nosi njegovo ime), kao veoma talentovan učenik, dobio je od Matice srpske stipendiju za studiranje slikarske akademije u Beču, gde je i otišao 1876. godine. Akademiju je završio 1880. godine.

Zbog porodičnih obaveza iz Beča se u domovinu vraća 1885. godine, a četiri godine kasnije, kada je iz Beograda otišao u rodni Orlovat, želeo je da se oženi Anom Nakaradom, ali je zbog razlike u godinama njen otac bio protiv tog venčanja. Ana je tada imala 16, a Uroš 32 godine. To je bio jedini put kada je Uroš Predić želeo da se oženi, tako da je ceo život ostao sam.

Pored Orlovata, živeo je i u Novom Sadu, Starom Bečeju, ali se uvek vraćao u Beograd, gde je i umro.

Svoje slike izlagao je na više izložbi u Beogradu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Pančevu, Vršcu, a u njegovom slikarskom opusu dominiraju portreti, a slikao je i ikonografije, istorijske kompozicije, po koji predeo i samo jedan akt.

Za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije izabran je 26. januara 1909. godine, a od 3. februara 1910. godine odabran je za redovnog člana.

Uroš Predić je postao hroničar građanskog društva svog vremena, slikajući svakodnevne situacije i gotovo sve istaknute ličnosti Srbije krajem 19. veka i početkom 20. veka, kada je izradio i više od 1.000 ikona.

uros predic kosovka devojka

“Kosovka devojka”

Najpoznatija dela Uroša Predića su: “Bosanski begunci”, “Kosovka devojka”, “Siroče na majčinom grobu”, “Vesela braća”.

Preminuo je 1953. godine u Beogradu sa 96 godina, što ga čini najstarijim srpskim slikarem. Sahranjen je, po njegovoj želji, u rodnom Orlovatu.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

07/12/2016 09:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga