Program koji zna u kakvom ste raspoloženju

15/10/2014 15:17

Program koji zna u kakvom ste raspoloženju

Ono si što kucaš – naučnici su stvorili kompjuterski program koji može da predvidi kako se ljudi osećaju kada kucaju nešto.

U studiji su učesnici trebali da iskucaju određenu frazu, a program je tada procenio kako se tačno osećaju. Zadivljujuće je da je program pogodio raspoloženje u 70% slučajeva, a ova otkrića bi mogla da dovedu do razvijanja veštačke inteligencije u budućnosti.

Studiju su sproveli istraživači na Islamskom Univerzitetu tehnologije u Bangladešu.

U istraživanju je učestvovalo 25 osoba od 15 do 40 godina koje su prekucavale dva paragrafa iz bajke “Alisa u zemlji čuda” Luisa Kerola. Osim toga, bilo je potrebno da uneso svoje emocionalno stanje svakih pola sata dok su obavljali taj posao na kompjuteru.

Ovo je dozvolilo programu da razume kako su njihove emocije menjale njihov stil kucanja. Raspoloženja koja su testirana su radost, strah, bes, tuga, gađenje, stid i krivica.

Rezultat istraživanja pokazao je da je program u 70% slučajeva uspeo da pogodi u kom raspoloženju se osoba nalazi. Program je najuspešnije otkrivao radost, sa čak 87% uspešnosti, a najmanje uspešan je bio u otkrivanju tuge, sa 60% uspešnosti.

Istraživači su primetili da su učesnici u istraživanju ređe unosili podatke o tome kad su tužni ili lošeg raspoloženja, što bi moglo da objasni te rezultate.

Otkrića ovog istraživanja, osim beneficija za veštačku inteligenciju, mogu da omoguće kompjuterima da nam pristupaju na prijateljski način. Na primer, reklame bi mogle da ciljaju korisnike koji su srećni ili tužni, ili bi pretraživači mogli da vam ponude film koji odgovara vašem trenutnom raspoloženju.

15/10/2014 15:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga