Na današnji dan preminula Nadežda Petrović

03/04/2015 13:29

Na današnji dan preminula Nadežda Petrović

Na današnji dan, 3. aprila 1915. godine, umrla je Nadežda Petrović, najznačajnija srpska slikarka 19. i početka 20. veka.

Nadežda je bila jedna od najvećih umetnica u Srbiji, a svoje poslednje godine života provela je kao dobrovoljna bolničarka na frontu tokom Prvog svetskog rata. Preminula je u Valjevu od pegavog tifusa dok je pomagala vojsci.nadezda-petrovic

Rođena je u Čačku 12. oktobra 1873. godine, a njen mlađi brat bio je čuveni Rastko Petrović, jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka.

Završila je Višu žensku školu u Beogradu 1891. godine, a sledeće godine položila je ispit za nastavnicu crtanja u srednjim školama. Tada je postala učenica u ateljeu Đorđa Krstića, a tokom 1896. i 1897. godine pohađala je školu kod Cirila Kutljika. Od 1898. godine započela je školovanje u Minhenu u ateljeu Antona Ažbea.

Nadežda je prvu svoju samostalnu izložbu u Beogradu 1900. godine, a naredne godine počela je da radi u ateljeu Julijusa Ekstera u Minhenu. Uloga Nadežde Petrović u srpskoj umetnosti bila je veoma značajna. Ona je uvela domaću umetnost u tokove savremene evropske umetnosti, a njeno slikarsko umeće bilo je u korak sa evropskim ekspresionizmom.

Na njene slike uticale su posete Parizu i Italiji, školovanje u Minhenu i njen evropski duh. Na slikama se jasno vidi snažan ekspresionizam.

Nadežda Petrović bila je prva žena ratni fotograf, a fotografijom se bavila tokom balkanskih ratova i u Velikom ratu.

Više o životu Nadežde Petrović pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

03/04/2015 13:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga