Na današnji dan rođen Alfred Nobel

21/10/2015 11:35

Na današnji dan rođen Alfred Nobel

Na današnji dan, 31. oktobra 1833. godine, u Stokholmu rođen je švedski hemičar, pronalazač i industrijalac Alfred Bernard Nobel.

Njegov otac bio je inventivan inženjer koji je mnogo putovao, zbog čega se i cela porodica često selila. U Rusiju su se preselili 1842. godine gde je Alfred bio podučavan od strane privatnih učitelja.

Nakon toga, studije hemije je nastavio u Parizu, kada je proputovao Evropu, da bi posetio i SAD, gde je sarađivao sa Eriksonom – pronalazačem brodskog propelera.

U svoju rodnu Švedsku vratio se 1859. godine, kada je započeo proces ispitivanja uspotrebe eksploziv u građevinarstvu, što ga je interesovalo, kao i njegovog oca.

Sa proizvodnjom gliceril-trinitrata (nitroglicerina) počeo je 1865. godine. Međutim, eksplozivna tečnost je dovodila do čestih nesreća, pa je tako jednom cela njegova fabrika odletela u vazduh, kada je poginulo pet ljudi, među kojima je bio i Alfredov brat Emil.

Godinu dana kasnije uspeo je da pronađe način na koji bi korišćenje eksploziva bilo bezbedno – ukoliko ga kiselgur (infurorna zemlja) apsorbuje. Ova mešavina je prodavana u šipkama koje su bile premazivane voskom – kao dinamit.

Alfred Nobel je u toku života osmislio 355 patenata, a od pronalaska dinamita stekao je veliko bogatstvo.

Sve što je zaradio od svog najprofitabilnijeg patenta zaveštao je fondu za nagrade za vanredna dostignuća u fizici, hemiji, medicini, književnosti i zalaganju za mir. Tako je nastala Nobelova nagrada – prestižna nagrada u svim ovim oblastima u kojima se dodeljuje.

Alfred Nobel je preminuo u svojoj kući u San Remu u Italiji, 1896. godine.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti pročitajte OVDE.

21/10/2015 11:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga