Na današnji dan rođen Žil Vern

08/02/2017 09:13

Na današnji dan rođen Žil Vern

Na današnji dan, 8. februara 1828. godine, rođen je francuski pisac naučne fantastike, autor nekih od najboljih avanturističkih romana, Žil Vern.

Rođen je na ostrvu Nant u Francuskoj, gde je imao priliku od malena da gleda velike brodove i ljude koji su putovali njima. Upravo to ga je podstaklo da mašta i fantazira o dalekim putovanjima i avanturama.

Već u mladosti počeo je da piše kratke priče i pesme, a kada je došlo vreme da upiše studije, otac ga je poslao u Pariz da studira prava, kao i on sam.

Pročitajte najzanimljivije citate Žila Verna!

Međutim, Žil je više bio fokusiran na pozorišta, pa je odmah nakon završetka studija 1850. godine počeo da piše pozorišne komade i drame. Kao podršku imao je svog prijatelja Aleksandra Dimu.

Na svoje prvo veliko putovanje krenuo je 1859. godine – do Britanskih ostrva, a ovaj put ga je inspirisao da napiše “Povratak u Britaniju”, dok je njegova karijera zablistala tek nakom objavljivanja romana “Pet nedelja u balonu” – 1863. godine.

Kako bi mogao da utoli svoju želju za avanturama i putovanjima – kupio je brod kojim je plovio sa svojom ženom.

Jedan od njegovih najpoznatijih i najuspešnijih romana je “20.000 milja pod morem” koji je objavljen 1869. godine – kada je konačno počeo da zarađuje od svog pisanja.

Više o životu, avanturama i najpoznatijim delima Žila Verna – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

08/02/2017 09:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga