Najviše građevine kroz istoriju do danas!

29/11/2016 14:12

Najviše građevine kroz istoriju do danas!

Jedna od potreba čovečanstva jeste da gradi i gradi, kako u širinu, tako i u visinu. Upravo je to bio izazov i kroz istoriju.

Među najvišim građevinama koje su kroz istoriju nosile upravo ovaj epitet nalate se piramida, crkva, ali i neke zaista neobične zgrade.

Lista nekada najviših građevina na svetu zaista je zanmljiva, a počinje još pre nove ere:

Keopsova piramida (Egipat)

Velika piramida

Velika piramida

Velika piramida u Gizi, Keopsova piramida, sagrađena je oko 2500. godine pre nove ere, nakon 20 godina izgranje. Tada je predstavljala najvišu građevinu na svetu sa svojih 147 metara, a sada je nešto niža – 139 metara, zbog posledica erozije.

Linkolnova katedrala (Velika Britanija)

Keopsova piramida je najviša građevina na svetu bila sve do 1311. godne kada je završena gradnja Linkolnove katedrale visine od 160 metara. Građevina koja je nakon 3.800 godina smenika Veliku piramidu sa trona najviše građevine na svetu činila su tri tornja, od kojih su sva tri izgubljena – centralni toranj je unišen u oluji 1548. godine, dok su dva manja uklonjena 1807. godine.

Crkva Svete Marije (Nemačka)

Sa visinom od 151 metra Crkva Svete Marije ili Merienkircher je građevina koja se nalazi u Štralzundu (na severoistoku Nemačke) gde je sagrađena u 12. veku. Međutim, kao i Linkolnovu katedralu i ovu građevinu je pravila loša sreća, pa je tako njen zvonik srušen 1382. godine, centralni toranj je eksplodirao u oluji 1478. godini, nakon čega je zamenjen, a zamenjen toranj je stradao od udara groma koji ga je spalio do temelja. Zato je ova građevina ostala bez titule najviše građevine na svetu i uskoro je na tron došla naredna.

Katedrala u Strazburu (Francuska)

Katedrala u Strazburu sa visinom od 142 metra, nakon što je preuzela titulu najviše građevine na svetu od Crkve Svete Marije, na ovoj poziciji bila je narednih 227 godina. Međutim, krajem 19. veka zahvaljujući boljoj tehnici izgradnje ubrzo je nastao veliki broj visokih građevina širom Evrope, pa je tako sledeća najviša građevina bila Notr Dam koju je nasledila 1874. godine Crkva Svetog Nikolasa u Hamburgu (147 metara), zatom Katedrala u Ruanu izgrađena 1876. godine, da bi 1880. godine konačno bila završena Kelnska katedrala od 157 metara koja je nosila titulu najviše građevine naredne četiri godine.

Spomenik Vašington (Sjedinjene Američke Države)

Spomenik Vašington

Spomenik Vašington

Kada je izgrađen 1884. godine spomenik Vašington je bio visok 169 metara čime je za 12 metara premašio prethodno najvišu građevinu na svetu i preuzeo ovu titulu. Osim najviše građevine, spomenik Vašington je dobio titulu i najviše građevine u potpunosti izgrađene od kamena, najvišeg obeliska na čitavom svetu i prve poznate strukture u Severnoj Americi koja je proglašena najvišom na svetu.

Ajfelov toranj (Francuska)

Etape u izgradnji Ajfelovog tornja

Etape u izgradnji Ajfelovog tornja

Kao centralno delo na Svetskoj izložbi 1889. godine predstavljen je Ajfelov toranj visine od 300 metara, čime je titula najviše građevine na svetu ponovo stigla u Evropu, nakon samo pet godina. Iako je toranj, prema mišljenju i želji Gustava Ajfela, inženjera po kom je i dobio ime, trebalo da bude demontiran posle izložbe, ova građevina je i dan danas ostala na istom mestu, a titulu najviše građevine na svetu zadržala je narednu 41 godinu.

Krajsler zgrada (Sjedinjene Američke Države)

Krajsler zgrada je otvorena 1930. godine u Njujorku, a svojom visinom je za 18 metara nadmašila Ajfelov toranj (318 metara). Ova zgrada je bila najviša na svetu, a titulu najviše zgrade izgrađene od cigala zadržala je čak i kad je 11 meseci kasnije završena gradnja Empajer stejt bildinga koja je odnela tada ubedljivu pobedu u visini od 443 metara i više od 100 spratova.

Najviša građevina na svetu

Najviša građevina na svetu – Burdž Kalifa (Dubai)

Sledeća najviša građevina na svetu izgrađena je 1972. godine i u pitanju je Svetski trgovinski centar, nakon čega je titula najviše građevine otišla u Čikago, pa u Aziju, a sada je najviša zgrada na svetu Burdž Kalifa u Dubaiju – čija je izgradnja počela 21. septembra 2007. godine, a završena u septembru 2009. godine, da bi zavnično otvaranje bilo 4. januara 2010. godine.

29/11/2016 14:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga