Ovo sigurno niste znali o Mona Lizi

12/12/2022 10:31

Ovo sigurno niste znali o Mona Lizi

Na današnji dan, 1913. godine  slika Leonarda da Vinčija “Mona Liza” pronađena je u Firenci, dve godine pošto je ukradena iz pariskog muzeja “Luvr”.

Mona Liza ili Đokonda (ital. Monna Lisa, La Gioconda, franc. La Joconde) je čuveno remek-delo renesansnog slikara Leonarda da Vinčija. Danas je portret Mona Lize izložen u Muzeju Luvr, u Parizu.

9 činjenica o Mona Lizi

  1. Iako je Da Vinči počeo da slika Mona Lizu u rodnoj Italiji, završio ju je u Francuskoj, po naređenju kralja Fransoa I. Luj XiV ju je premestio u palatu u Versaj, iz dvorca Fontenblo gde je bila dotad. U 19. veku, Mona Liza se nalazila u budoaru Napoleona Bonaparte.
  2. U pitanju je slika, urađena na drvenoj podlozi, a ne ulje na platnu. Platno je umetnicima bilo dostupno tek u 14. veku.
  3. Mona Lisa je imala svoju sobu u Luvru koja je bila posebne temperature.
  4. Mona Lisa je velika misterija, a naučnici je i dalje analiziraju. Nacionalni komitet Kulturnog nasleđa je 2010. otkrio da se u njenom desnom oku nalaze sitni inicijali umetnika: L.V.
  5. Džeki Kenedi je zaslužna za to što su brojni Amerikanci videli sliku, budući da je “gostovala” u galerijama u Vašingtonu i Njujorku.
  6. Slika je postala svetski poznata tek 1911. godine, kada je ukradena. Vraćena je dve godine kasnije.
  7. Otkako je stigla u Luvr 1815., Mona Lisa je dobila brojna ljubavna pisma, a danas, ima i svoju mejl adresu gde joj stižu e- pisma.
  8. Nisu svi obožavatelji slike. Ovo remek- delo je 1956. prvo neko polio kiselinom, a druga osoba ju je gađala kamenom. Šteta je mala, ali primetna. Tokom 1974. slika je napadnuta sprejom, a 2009. neko je na nju bacio plastičnu čašu sa kafom.
  9. Mona Lisa je deo francuskog kulturnog nasleđa. Pripada javnosti i ne može se prodati.
12/12/2022 10:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga