Crnobog – Najtajanstvenije slovensko božanstvo

02/11/2020 10:38

Crnobog – Najtajanstvenije slovensko božanstvo

On je bog tame i noći, sveta mrtvih. Upoređuju ga sa zlom te mnogi tvrde da on nije originalni staroslovenski bog već je pristekao od đavola.

Crnobog, Černobog ili Čert u staroslovenskoj mitologiji smatran je bogom mraka, haosa i zla. Jedini od svih bogova starih slovena on nije naklonjen ljudima.On je sve što je loše i izaziva nereću, smatrali su da je odgovoran za nedaće, smrti, nevreme, nepogode, zaraze, gladi, bede, zime,bolesti.Isto tako su se njime koristili da izazovu nesreću proklinjanjem. U svojim spisima ga pominje prvi sveštenik Helmond, kao svo zlo i rđavo što uz pehar iz kog svi piju, proklinju Sloveni. 

Sloveni su crnog boga smatrali jednako poštovanim i važnim jel su podrazumevali da pored svih radosti na svetu moraju postojati i tuge i nesreće. On nije smatran ništa manje poštovanim bogom., nije smatran nižim božanstvom kako je njegovo postojanje i delanje smatrano nuužnim. Ovde se može uočiti razlika između paganizma i hrišćenstva- hrišćanstvo ovozemaljski život smatra patnjom i prihata stalnu borbu dobra i zla dok je kod pagana to ravnoteža a život slave bez obzira na nesrećne okolnosti. 

Kako se Crnobog vezuje za sve loše i strašno pa i zimu i glad koju je ona često slovenima donosila, on se često upoređuje pa i poistovećuje sa Moranom, boginjom zime. 

Iako slovenska religija nema odlike dualizma često se u mitovima i legendama pominje i  Belobog koji je suprotnost Crnobogu. Nigde nema tačnih podataka niti dokaza oo belom Bogu ali su nazivi mesta dokaz o nekoj prilici belog boga nasuprot crnom- Belobožica u Češkoj, Bialobožice u Poljskoj, Belbuc u Pomeraniji. Pretpostavlja se da je Bolobog svetlost i dobro, negde se nalazi kao Bjelun pa se dolazi do pretpostavke da je on ustvari Perun. Postoje i legende koje kažu da je belobog vladao svetlim delom godine a Crnobog tamnim delom godine. Zimska kratkodnevnica predstavlja dan sukoba ova dva boga i tad pobedu dobija belobog, Crnobog vlada od letnje solsticije. 

Vladimir Aleksejevič u svom delu „Udarac ruskih Bogova“ spominje Čerta i pripisuje mu saputnicu kozu Sedunju sa kojom ima sina Vija. Ovde se veruje da se radi o legendi koja potiče iz naroda nastaloj posle primanja hrišćanstva, kako se u hrišćanstvu rogate životinje vezuju za zlo.

Mit o Crnobogu i Belobogu je pandam hrišćanskom shvatanju anđela i demona pa se pretpostavlja da je ovo temelj hrišćanskim razmišljanjima jel se izuzima dualizam u paganskim verovanjima.

02/11/2020 10:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga