Najviši kipovi na svetu

03/11/2020 14:48

Najviši kipovi na svetu

Bilo da se radi o obožavanju figure, vere, ličnosti, božanstva, obeležavanju nekog istorijskog događaja, pojave… glorifikovanje se često svodi na megalomaniju i ljudi su se trudili i trude se da naprave što veće i impozantnije skulpture koje izazivaju ogromno divljenje zastrašujućim dimenzijama. Najčešće su kipovi božanstava među najvišim kipovima sveta, a izgleda da budisti najviše vole da pridaju svojoj veri bogatstvom i veličinom njihovog obožavanog boga, kako se najviši kipovi nalaze upravo na prostorima Japana i Kine gde je mahom zastupljen budizam i to su kipovi Bude.

Najviši kipovi na svetu su mahom kipovi božanstava, bogova i nalaze se uglavnom na područijju Kine i Japana. Ovi džinovi su zaista božanskih visina i izazivaju divljenje glavama koje paraju oblake. Počećemo od najvišeg.

Spring Temple Buddha ili Prolećni hram Bude, visok 153 metara

Ovo je najviši kip na svetu. Ukupne je visine 153 metara uključujući 20 metara visoko prestolje i 25 metara visoku građevinu na kojoj spomenik samog Bude stoji. Kip je dovršen 2008. godine, a nalazi se u Zhaocunu, Lushan provincija, Henan, Kina.

Laykyun Setkyar, visine 130 metara

Drugi najviši kip na svetu je izgrađen na vrhu PO Kaung Brda u blizini grada Monywa u središnjem Mianmaru. 

U podnožiju leži i najveći kip Bude na svetu. Laikiun Setkvar je dovršen 2008. godine a Buda kojoi leži pored je napravljen 1991. godine.

Ushiku Daibutsu, visok 120 metara

Izgrađen je 1995. godine i ukupno je visok 120 metara. Nalazi se u Japanu u istoimenom gradu Ushiku. Radi se o statui Bude na koju se posetioci pomoću lifta mogu popeti na platformu koja služi kao osmatračnica. Ovaj bronzani kip je poznat i kao Ushiku Arcadia.

Cristo- Rei, visine 110 metara

Ovo je jedini od pet najviših kipova koji se nalazi u van budističkog područija i spomenik je hrišćanstvu. Spomenik predstavlja Hrista i inspirisan je kipom Hrista Otkupitelja u Rijo de Ženeiru. Završen je 1959. godie, nakon 10 godina gradnje. Kip je otprilike iste veličine kao i poznati model u Riju, 28 metara širine, ali stoji na 82 metara visokoj strukturi u obliku kapije, pa je ukupna visina 110 metara. 

U podnožiju kipa se nalazi osmatračnica koja pruža panoramski pogled na Lisabon, gde se kip nalazi.

Guan Yin, 108 metara visine

Nalazi se na južnoj obali Kine na ostrvu Hainan. Kip se sastoji od tri strane- jedna je okrenuta prema kopnu, druge dve gledaju na Južno kinesko more. Kip je građen šest godina a završen je 2005. godine.

03/11/2020 14:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga