Na današnji dan rođen Anton Čehov

29/01/2017 11:37

Na današnji dan rođen Anton Čehov

Na današnji dan, 29. januara 1860. godine, rođen je jedan od najznačajnijih ruskih pisaca drama i pripovetki, Anton Pavlovič Čehov.

Pisanjem je počeo da se bavi još tokom pohađanja srednje škole, kada je objavljivao tekstove i uređivao školske novine. Prva drama koju je napisao – “Bez oca” nikada nije pronađena, a nastala je dok je još bio u srednjoj školi, kada je njegov otac bankrotirao i sa celom porodicom se preselio iz Taganroga u Moskvu – ali bez Antona.

Nakon srednje škole i Anton je otišao u Moskvu, gde je upisao medicinu na Moskovskom univerzitetu, a kako bi mogao da plati studije – piše i objavljuje anonimne članke u studentskim časopisima, a kasnije i u časopisima kao što su Peterburška gazeta, Novo vreme, Oskolki i Ruska misao. U tom periodu pisao je pod različitim pseudonimima.

Iako je bio lekar, zbog nezavršenog diplomskog rada nikada nije stekao lekarsku titulu.

Mnoga dela koja je napisao nisu bila ni objavljena niti izvedena za njegovog života. Bolovao je od tuberkuloze, koja se prvi put pojavila 1884. godine.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Antona Čehova!

U periodu od 1892. – 1893. godine, kada je vladala epidemija kolere, Čehov je besplatno lečio najsiromašnije ljude, a objavio je i 11 priča, među kojima se nalaze “Moja žena, “Skakavac” i drama iz jednog čina “Jubilej”.

Za lik Nine u drami “Galeb” koju je objavio 1894. godine kao inspiracija poslužila mu je Lika Mizinova, sa kojom je bio u romanitčnoj vezi, ali se nikada nisu venčali. U tom periodu objavio je i “Ostrvo Sahalin”, “Anonimna priča” i “Veliki Velodja i mali Volodja”.

Zbog zdravlja putuje u Italiju i Pariz kako bi se lečio, ali ne prestaje da piše i objavljuje dela. Na njegov dalji rad najviše je uticalo otvaranje pozorišta “Moskovski hudožestveni teatar” koji su 1897. godine otvorili Konstantin Sergejevič Stanislavski i Vladimir Nemirovič Dančenko.

Kada je otputovao u Francusku, nakon smrti njegovog oca, objavio je drame “Ujka Vanja”, “Ivanov”, “Galeb”, kao i drame iz jednog čina i priče “Seljaci”, “Kod kuće” i “Divljak”.

Svoju poslednju priču “Zaručena” Čehov je objavio 1903. godine, nakon čega je njegovo zdravlje bilo sve gore. Sa svojom suprugom Olgom Kniper odlazi na lečenje u Nemačku.

Preminuo je 15. jula 1904. godine u Badenvajleru u Nemačkoj, a sahranjen je 22. jula na groblju Novo-devičje u Moskvi.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

29/01/2017 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga