Kitovi sa četiri noge nekada su vladali morem i kopnom!

08/04/2019 15:13

Kitovi sa četiri noge nekada su vladali morem i kopnom!

Evolucija je zaista čudesna nauka. Dok su neke životinje iz vode izašle na kopno, druge su se vraćale u more. Saznajte kako su nastali kitovi.

Kitovi pripadaju okeanu, zar ne? To je možda tačno danas, ali cetacea (kitovi, delfini i pliskavice) zapravo su nastali od četvoronožnih sisara koji su nekada živeli na kopnu.

Naime, najnovija istraživanja fosila u Peruu otkrila su novu vstu praistorijskoh kita koji je živeo i na kopnu i u moru. Ovo otkriće dalo nam je uvid u evoluciju danas najvećih životinja na planeti- kitova.

Naime, predak kita nalikova je na malog jelena, imao je četiri prsta, a na kopno je izlazio da se hrani. Uz to, ženke su na kopnu donosile mlade na svet. Većinu vremena ipak, ovi preci kitova provodili su u plitkoj vodi, hraneći se podvodnim biljnim i životinjskim svetom.

Najstariji praistorijski fosil datira od pre 53 miliona godina, a otkiven je u današnjem Pakistanu. Ovo otkriće dalo je uvid u to da su se životinje postepeno prilagođavale, neke životu u vodu, a neke na kopnu. Tako su, između ostalog, nastali i dabrovi i vidre, koje su razvile sposobnost da hodaju na kopnu.

Foto: www.popsci.com

08/04/2019 15:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga