Kako je nastala najpoznatija lutka?

19/05/2021 13:49

Kako je nastala najpoznatija lutka?

Najpoznatija lutka Barbika slavi 62. rođendan. Do sada se oprobala na poslovima policajke, doktorice, veterinarke, a bila je i gimnastičarka, pilotkinja i vozačica NASCAR-a. Predstavljena je kao ideal, ali da je stvarna mogla bi nastupati kao cirkuska nakaza.

Lutku dužine 29.21 cm je stvorila Rut Hendler. Ona je inspiraciju našla u igri njene ćerke Barbare. Naime, devojčica je lutkama davala uloge odraslih. A kako su se na tržištu pedesetih pojavljivale samo lutke u vidu beba, Rut je suprugu Elliotu predložila da naprave igračku koja bi imala obline odrasle žene. U početku suprug nije bio zaiteresovan za novi biznis, smatrajući ga ekonomski neisplativim, međutim Rut nije odustajala.

pročitajte još i : Lutka kroz vekove

Prilikom posete evropskim zemljama, Rut je u Nemačkoj pronašla lutku Bild Lilli, koja je bila slična njenoj zamisli. Kupila tri komada te kada se vratila SAD, lutku je preradila uz pomoć inženjera Džeka Rajana. Novu lutku je nazvala po ćerki – Barbara, skraćeno Barbie.

Plastična ideal- žena lutka, obučena u kupaći kostim sa šarama zebre predstavljena je 1959. godine na Međunarodnom sajmu igračaka u Njujorku. Barbie je odmah postala zvezda. Prodato je oko 350.000 lutaka samo prve godine. Ubrzo su se na tržištu našli i dodaci za ovu lutku: kuće, automobili, modni dodaci i kućni ljubimci. Barbika se prodavala i kao plavuša i kao crnka.

Rut je još imala i želju da društvu pokaže da žene mogu preuzeti različite uloge u životu, pa je tako Barbika bila lekarka, astronautkinja… Firma koju je osnovala “Matel” je proizveo i niz tamnoputih prijatelja, ali i latino Terezu i crnkinju Kristi. A kako bi bili potpuno politički korektni 2021. su stvorili i Barbiku u invalidskim kolicima!

A, početkom šezdesetih godina Barbi je dobila i dečka Kena (ime je dobio po sinu Rut Hendler). Inače, Barbi, punog imena Barbara Millicent Roberts, nije baš imala idiličnu vezu s Kenom, pa su tako u februaru 2004. raskinuli! Ali nakon dve godine, kompanija je objavila da je planetarno poznat par, odlučio da svojoj vezi da još jednu šansu.

pročitajte još i: Nigerijska lutka – prodavanija od Barbike

Ona, Barbika ima veliku porodicu koju čine mlađa sestra Skiper i blizanci Tod i Tuti, a devedesetih je dobila još dve sestre: Stejsi i Keli. Barbi ima i 43 ljubimca, a poseduje i dozvolu za pilotiranje, ali je i stujardesa. Barbika je i modna ikona, te su za nju kreirali i dizajneri kao što su Dona Karan, Armani i Versaće.

Ova lutka se nametnula i kao neka vrsta kulturne ikone, međutim, ona je izazvala brojne parodije, poput debele ili zombi Barbike. I umetnik Endi Vorhol ju je slikao, a feministkinje su zastupale tezu da truje umove devojčica propagirajući nerealni ideal mršavosti.

 

19/05/2021 13:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga