Ove zemlje više ne postoje a nekada su učestvovale na Svetskom prvenstvu

04/07/2018 16:14

Ove zemlje više ne postoje a nekada su učestvovale na Svetskom prvenstvu

Svetsko prvenstvo u fudbalu održava se od 1930. godine i kao jedan svetski događaj i veliko takmičenje beleži brojne fantastične momente i igrače, koji su ušli u istoriju.

Dok se SP održava svake četvrte godine, pojedine države koje su nekad učestvovale na istom, više ne postoje.

Reč je o nekadašnjim sjajnim učesnicama, koje su zabeležile odlične rezultate.

U istoriju je otišlo sedam zemalja, koje su nekada učestvovale na Svetskom prvenstvu u fudbalu, a danas više ne postoje, bar ne pod istim nazivom ili ne u istim graničnim okvirima.

Zapadna Nemačka

Zapadna Nemačka osvojila je Svestko prvenstvo tri puta, a kvalifikovala se za svako. Najpoznatiji fudbaler tog perioda je Gerd Miler, koji je ostvario 14 pogodaka.

Istočna Nemačka

Druga selekcija današnje Nemačke, Istočna Nemačka, kvalifikovala se za Svetsko prvenstvo samo jednom, 1974. godine. Istočna i Zapadna Nemačka našla su se jedna naspram druge u jednom meču, u kojoj je istočni deo pobedio. Kada je ponovo trebalo da se sastanu, 1992., došlo je do ujedinjenja Nemačke.

Čehoslovačka

Čehoslovačka je bila najuspešnija država na Svetskom prvenstvu, kada je ova lista u pitanju. Naime, ova država je dva puta stigla do finala, prvi put sa Italijom 1934. godine, a drugi put sa Brazilom, 1962. godine. Iako je rezultat u obe utakmice predviđao pobedu, Čehoslovačka je ostala bez trofeja. Fudbalska reprezentacija ove država smatrala se najboljom rangiranom na svetu. Ove godine na SP u Rusiji nisu uspele da se kvalifikuju ni Češka, a ni Poljska.

Holandska Indija

Holandska Indija učestvovala je na Svetskom prvenstvu. Reč je o Indoneziji, državi koja je ostvarila rekord u dve kategorije. Naime, prva je selekcija iz Azije koja se kvalifikovala za turnir, kao i jedina selekcija koja je odigrala samo jednu utakmicu zbog formata takmičenja.

Jugoslavija

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije najbolje rezultate ostvarila je 1930. i 1962. godine. Trenutak koji ostao upamćen je momenat kada je SFRJ, 1992. godine, izbačena iz međunarodnih takmičenja zbog sankcija. Uspesi koje je ostvarila Jugoslavija, danas se pripisuju selekciji Srbije, koja je jedini naslednik stare Juge.

Sovjetski Savez

Sovjetski Savez nikad nije osvojio Svetsko prvenstvo, ali se kvalifikovao za svako. Najveći uspesi koje su ostvarili jesu pobeda na Olimpijskim igrama 1956. i 1988, i na Evropskom prvenstvu 1960. Nakon raspada 1991. godine, čak 16 zemalja sa tog područja bavilo se fudbalom. Sve uspehe koje je Sovjetski Savez ostvario zadržava Rusija.

Zair

Država Zair je današnja Demokratska Republika Kongo, a jedino učešće na SP ostvarila je 1974. godine. Njihova najpoznatija izgubljena utakmica je ona sa rezultatom 0:9 za Jugoslaviju.

FOTO:www.theculturetrip.com

04/07/2018 16:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga