Bili Kid: romantizovani kriminalac

22/07/2021 14:43

Bili Kid: romantizovani kriminalac

Sledećeg meseca bi trebalo da se na aukciji nađe “najznačajnije bogatstvo istorije Divljeg zapada”. Naime, radi se o pištolju, kojim je ubijen odmetnik Bili Kid. Kako je objavila aukcijska kuća Bonhams, oružje kojim je šerif Pat Geret ubio Kida, očekuje se da cena dostigne cifru između dva i tri miliona dolara, preneo je Rojters.

Ko je bio Bili Kid?

Odmetnik s Divljeg zapada rođen je 1859. godine, a pravo ime mu je bilo William Henry McCarty, te se veruje da je bio irskog porekla. A, znali su ga i pod imenima Henri Makarti, Henri Altrim, Vilijem Boni. Legenda kaže da je ubio 21. osobu. A zanimljivo je i što je u 21. godini okončao život. Njegov grob je u Fort Samneru u državi Novi Meksiko.

Iako je bio kriminalac, u poslednjih nekoliko decenija njegov život je romantizovan, te su baš o Bili Kidu snimljeni mnogobrojni filmovi u kojima se ne predstavlja on kakav je zapravo bio i kakav je život vodio. Naime, većina autora ga je predstavila kao osobu nesrećne sudbine, gotovo pravdajući njegovu kriminalnu životnu priču.

Dečak, koji je sa 14 godina ostao sam, jer mu je majka umrla od tuberkuloze, a otac ga napustio pre toga. A koji je bio prinuđen da preživljava, najčešće pljačkajući. Te se tako našao i u zatvoru sa svojih 14, a ubio je prvi put, kažu spisi, već sa 17 godina. Od tada do smrti, četiri godine kasnije veruje se da je ubio njih između 9 i 21.

možda vas zanima i: Film kao kritika vlasti

Razlika u broju je, kažu poznavaoci, jer su mu neka ubistva oproštena. Ali ono što mu se nikako nije moglo zaboraviti je ubistvo dva šerifova pomoćnika. Njegova glava je zbog toga tada bila ucenjena na 500 dolara što je bilo više nego dovoljno da svi osvetnici krenu u lov na njega.  Ubijen je u julu 1881. i to pod nerazjašnjenim okolnostima, a Pat Garet, koji ga je usmrtio nagradu nije dobio, jer mu je život oduzeo, a trebalo je da ga samo privede.

Garet je  godinu dana posle likvidacije, napisao knjigu “Pravi život Bilija Kida” koja je vrlo brzo postala popularna. U tu potražnju, a svega osam meseci od smrti, objavljeno osam novih biografija Bili Kida, koji su, takođe, bili bestseleri. Šefir Garet je vratio značku Okruga Linkoln i prešao da radi kao carinik, ali je kasnije postao farmer. Međutim, zapao je u teške finansijske probleme, a ubijen je 1908. godine nakon  spora u vezi sa svojim zemljom.

Postoji legenda koja kaže i da je Kid pred kraj života vodio je pregovore s guvernerom Novog Mexica o svom pomilovanju, a u zamenu za informacije o saradnicima. Taj guverner bio Lew Wallace, autor romana Ben Hur, najčitaniji američki roman 19. veka, a koji je ekranizovan 1959. i predstavlja prvo delo fikcije koje je dobilo blagoslov od pape.

Međutim, nagodba nije uspela pa se Bili Kid vratio onome što zna – ubijanju. Slika Bili Kida prodata je 2011. za 2,3 miliona dolara. Od brojnih filmova snimljenih o slavnom odmetniku Divljeg zapada, većina nema veze sa stvarnom istorijom, a jedan od retkih vesterna uopšte, koji se potpuno držao svih poznatih istorijskih činjenica bio je Pat Garrett i Billy Kid u režiji Sama Peckinpaha. U tom filmu glumi i peva Bob Dilan i to pesmu “Knockin’ on Heaven’s Door”.

 

22/07/2021 14:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga