Maska iz Varke

30/01/2021 13:18

Maska iz Varke

Maska iz Varke, poznata i kao „Dama iz Uruka“, je žensko lice isklesano iz mramora. Nastala je oko 3100 godina pre nove ere, a pronađena je u Uruku 1939. godine. Masku je otkrio Nemački arheolog Dr. A. Noldeke tokom iskopavanja na terenu arheološkog parka Uruka za Nemački arheološki institut. Maska je delo nepoznatog autora i visine je 21,2 centimetar.

To je možda najstariji veran prikaz ljudskog lica koje verovatno predstavlja sumersku boginju Inannu (asirska Ištar). Najverovatnije je da je sama glava bila deo veće figure od drveta, prikaza celog tela, gde su neki delovi (ruko, noge, glava) bili od mramora. Na zadnjoj strani glave nalaze se i rupe namenjene za zidnu postavku. Samo lice je bilo naglašeno bitumenom i obojenim metalima (najverovatnije zlatnim listićima i bakrom), koji su se u uvojcima pružali preko čela.Ova „perika“ je ukrasnim zakovicama bila pričvršćena za glavu, dok su izdubljenja u očima i obrvama bila ukrašena intrazijama (ukrasna tehnika) školjki i poludragim kamenom lapis lazuli (intenzivno plave boje). Rupe u ušima daju pretpostavku da je ova glava nekada nosila nakit.

 Maska iz Varke je nazvana po obližnjem selu Warka koje se nalazi u neposrednoj blizini arheološkog nalazištaUruk.

Bila je izložena u Nacionalnom muzeju Iraka u Bagdadu sve do 2003. godine kada je muzej poharan i opljačkan. Od 10. do 12. aprila iste godine iz muzeja su ukradene neke od najvrednijih i najstarijih predmeta ljudske istorije, pa i Maska iz Varke. Nakon pokrenute istrage i pomoći doušnika, Masku iz Varke su pronašli pripadnici američke vojne policije septembra iste godine i vraćena je u muzej.

30/01/2021 13:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga