Kako mačke predu i zašto to rade?

09/11/2017 15:21

Kako mačke predu i zašto to rade?

Niko sa sigurnošću ne zna zašto mačke predu, ali postoji nekoliko veoma dobrih pretpostavki.

Jasno je da mačke najčešće predu kada su zadovoljne i kada se dobro osećaju. Međutim, neke mačke mogu da predu i kada su gladne, uplašene ili izirititane. Takođe, dokazano je da predenjem, mačka utiče na regeneraciju svojih kostiju.

Kako mačke predu?

Mačke predu koristeći grkljan i dijafragmu, kako upri uzdisanju, tako i pri izdisanju. Međutim, naučnici i dalje ne razumeju na koji način nervni sistem generiše ove kontrakcije.

Tokom 19. veka, verovalo se da se mačke dele na “predačice” i na one koje riču.  Tako su u mačke koje predu svrstane sve pripitomljene domaće mačke, Međutim, danas, naučnici veruju da većina mačaka prede, poput lava, tigra, leoparda, jaguara, pume, tigraste mačke i risa.  Dok pripitomljena, domaća mačka i mjauče, lav i tigar riču, a leopard i jaguar ispuštaju zvukove nalik na lavež.

Zašto mačke predu?

Najverovatnije, predenjem mačke komuniciraju sa onima sa kojima osećaju bliskost. Takođe, postoje indikacije da mačke ovime pokazuju i osećanja, baš kao što to ljudi čine kroz smeh ili plakanje.

Uz to, mačke predenjem sprovode određen vid lečenja. Pored toga što smiruju svoje mladunce, pokazano je da ove vibracije stimulišu kosti i čine ih jačim.

 

 

09/11/2017 15:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga