Na današnji dan preminula “dama sa lampom”

13/08/2015 09:56

Na današnji dan preminula “dama sa lampom”

Na današnji dan, 13. avgusta 1910. godine, preminula je engleska medicinska sestra Florens Najtinglejl koja je osnovala prvu školu za bolničarke.

Florens Najtingejl

Florens Najtingejl

Rođena je u Firenci u imućnoj britanskoj porodici. Nakon klasičnog obrazovanja, Florens je shvatila da je privlači posao bolničarke, ali takav posao nije bio za mladu ženu njenog staleža. Ipak, Florens je uspela da završi obuku za medicinsku sestru, a dve godine kasnije postala je upravnica bolnice za dame.

Svoje znanje je imala priliku da pokaže kada je 1853. godine počeo Krimski rat. Manjak medicinskog osoblja bio je razlog što je Florens sa svojim timom medicinskih sestara pozvana u Tursku.

Užasni higijenski uslovi u vojnoj bolnici na ratištu nateralo je Florens da prvo osposobi prostor za lečenje. U potpunosti se posvetila pacijentima, koje je obilazila i noću, noseći lampu, zbog čega je i nazvana “dama sa lampom”. Drugi su je zvali i “krimski anđeo” jer je svojim zalaganjem smanjila stopu smrtnosti vojnika za dve trećine.

U Englesku se vratila 1856. godine, da bi nakom četiri godine osnovala školu za obulu bolničarki u okviru bolnice Sveti Tomas u Londonu. Nakon obuke, bolničarke su slate u bolnice širom Velike Britanije kako bi prenosile znanje.

Prema onome što je na Krimu videla, napisala je knjigu “Beleške o stvarima koje utiču na zdravlje, efikasnost i bolničku upravu britanske vojske“. Ovaj izveštaj od 830 strana bavi se analiziranjem njenog iskustva i davanjem predloga za poboljšanje drugih vojnih bolnica sa sličnim problemima.

Knjigu Beleške o bolnicama objavila je 1859.godine, koja se fokusirala na to kako pravilno upravljati bolnicama. Njene teorije i razmišljanja, objavljeni u knjizi Beleške o bolničkoj službi, uticale su na razvoj bolnica, čineći ih onakvima kakve su sada.

Više o životu Florens Najtingejl pročitajte ovde.

Biografije ostalih značajnih ličnosti nalaze se ovde.

13/08/2015 09:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga