Na današnji dan preminuo Gavrilo Princip

28/04/2023 11:17

Na današnji dan preminuo Gavrilo Princip

Na današnji dan, 28. aprila 1918. godine, umro je Gavrilo Princip, član organizacije Mlada Bosna koji je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Iako je nakon atentata trebalo da bude osuđen na smrtnu kaznu, to se nije desilo jer je bio isuviše mlad, imao je 19 godina. Pogrešno zabeležen datum njegovog rođenja mu je u tom momentu spasio život. Princip je rođen 13. juna 1894. godine, ali je kršten msec dana kasnije i tada je, sveštenikovom greškom, zabeležen taj datum kao datum njegovog rođenja. Zbog toga što nije imao punih 20 godina, umesto smrtne kazne, određena mu je kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

Rođen je u Obljaju u Bosni, kao sin poštanskog radnika. Već sa 13 godina napušta porodični dom i odlazi u Sarajevo da bi nastavio školovanje. Međutim, zbog situacije u državi, odnosno nakon što je Austrougarska izvršila aneksiju Bosne, Gavrilo prekida školovanje.

Uskoro se pojavljuju dve tajne organizacije u državi – Narodna odbrana i Crna Ruka.

Principovi ideali počeli su da se razvijaju u smeru velikosrpskog nacionalizma, a 1912. godine preselio se u Beograd. Tada je grupa studenata osnovala novu organizaciju – Mlada Bosna čiji su ideali bili upravljeni protiv Austrougarske, a zalagala se i za jugoslovensku ideju koju je i Princip prihvatao.

Gavrilo Princip je bio najpoznatiji član ove organizacije, a istovremeno učestvovao je i u radu Crne Ruke, gde je bio obučavan za teroristu.

Odnosi između Austrougarske i Srbije bili su pred tačkom ključanja i rat je bio neizbežan. Kada je objavljeno da će prestolonaslednik Franc Ferdinand i njegova žena Sofija doći u Sarajevo, kako bi prisustvovali na vojnim manevrima, Princip je počeo sa pripremama za atentat.

28. juna 1914. godine Gavrilo Princip uspešno je izvršio atentat, ubivši prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. Istog dana, pre Principa atentat je pokušao da izvrši i Nedeljko Čabrinović koji u tome nije uspeo.

Mesed dana kasnije ovaj atentat je poslužio kao povod Austrougarskoj da objavi rat Srbiji.

Gavrilo Princip osuđen je na 20 godina zatvora, koje je trebao da odsluži u Austriji. Međutim, nije odlužio svoju kaznu jer preminuo zbog tuberkuloze 28. aprila 1918. godine.

Više o životu Gavrila Principa, jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji tokom 20. veka – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

28/04/2023 11:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga