Na današnji dan preminuo Đovani Bokačo

21/12/2016 09:33

Na današnji dan preminuo Đovani Bokačo

Na današnji dan, 21. decembra 1375. godine, preminuo je italijanski pisac i humanista srednjeg veka, autor “Dekamerona”, Đovani Bokačo.

Rođen je 1313. godine kao vanbračno dete trgovca Bokačina di Kelina i nepoznate žene iz Pariza. Otac ga je priznao 1320. godine i prihvatio da ga odgaja i vaspitava.

Sa osam godina je počeo da uči latinski, ali od oca nije imao podršku u njegovom interesovanju za književnost, pa je poslat u Napulj gde je trebalo da uči za trgovca.

Nakon šest godina u Napulju, Đovani napušta školu i počinje sa studijama prava. Zahvaljujući poznanstvima svog oca, Đovani je upoznao veliki broj učenih ljudi sa napuljskog dvora među kojima je bilo i naučnika, teologa, pisaca i pravnika.

Svoje prvo delo napisao je 1334. godine – “Dijanin lov”, gde je u stihovima opisao događaje na napuljskom dvoru. Nakon toga usledilo je nekoliko ljubavnih poema, među kojima su “Filostrato” i “Filokolo”.

Đovanijev otac umire 1349. godine posle čega je on započeo rad na svom najznačanijem i najpoznatijem delu – “Dekameron” koje je zvanično završio 1353. godine.

Veoma važnu ulogu u životu Đovanija Bokača, pogotovo na njegovu filozofiju i humanizam, imao je Frančesko Petrarka, koji mu je bio dugogodišnji prijatelj.

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najpoznatijih srednjevekovnih pisaca Italije, Đovanija Bokača, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

21/12/2016 09:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga