Grad smeća!

26/06/2020 15:15

Grad smeća!

Na obodu brda Mokatam u Kairu, 60.000 ljudi živi okruženo smećem. Manšijat Naser je poznat kao grad smeća, a njegovi stanovnici Zabalini žive od prikupljanja i reciklaže..

U Kairu koji broji 20 miliona ljudi, ne postoje deponije pa je splet okolnosti i bio pojavljivanje ovakvog mesta gde je svaka slobodna površina pokrivena gomilama smeća.

Meštani su većinom Kopti i Hrišćani. Muškarci se uglavnom bave prikupljanjem smeća od vrata do vrata koje potom donose u svoju zajednicu. Tu reciklažni proces, odvajanje i razvrstavanje nastavljaju žene i deca. Čak 90 posto ovog otpada se reciklira, a ovim sistemom Zabalini skupe i do četiri puta više otpada nego Zapanjacke kompanije koje se bave reciklažom te se ovaj sistem smatra veoma efikasnim.

Ovo naselje je privuklo pažnju 2009. godine kada je snimljen film „Snovi od smeća“.

Čak i od tad ovaj narod ne živi ništa bolje, moglo bi se reći i sve lošije.

Uslovi za život su vrlo loši i nezdravi. Vlada je unajmila privatne firme za reciklažu što im je otelo tržište i što je još gore ista ta vlada je pre par godina naredila klanje 350.000 svinja u ovom okrugu iz straha od širenja svinjskog gripa. Sad gaje koze, koje hrane recikliranim smećem pa ih izvoze u druge delove Egipta. 

Jedini benefit filma je što su postali prava turistička atrakcija.

izvor: nationalgeographic.rs
foto: nationalgeographic.rs

26/06/2020 15:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga