Kako su mamuti izumrli?

09/10/2019 12:13

Kako su mamuti izumrli?

Mamuti su nastanjivali našu planetu od pre 4,8 miliona do pre oko 3,500 miliona godina. Uprkos tome što su bili ogromni i poprilično prilagodljivi, izumrli su. A znate li zašto?

Mamut je jedna od nekoliko izumrlih vrsta surlaša čiji su ostaci nađeni u naslagama iz pleistocena na svim kontinentima osim Australije i Južne Amerike. Najpoznatiji je severni mamut. Većina vrsta bila je veličine današnjeg slona.Imali su duge savijene kljove koje su se nekada ukrštale. 

Ostaci mamuta pronađeni su u Evropi, Africi, Aziji i Severnoj Americi. Veruje se da su nastali pre oko 4,8 miliona godina u severnoj Africi, u vreme Pliocena, gde su nađene kosti afričkog mamuta (Mammuthus africanavus-a) u Čadu, Libiji, Maroku i Tunisu. Južnoafrički mamut (Mammuthus subplanifrons), pronađen u Južnoj Africi i Keniji, se takođe smatra za jednu od najstarijih vrsta (pre oko 4 miliona godina).

Uprkos svom afričkom poreklu, oni su zapravo mnogo bliži modernom azijskom slonu nego bilo kom od dve vrste Afričkih slonova. Zajednički predak ovih slonova odvojio se od afričkih slonova pre oko 6 – 7,3 miliona godina. Azijski slonovi i mamuti podelili su se oko pola miliona godina kasnije (pre 5,5 – 6,3 miliona godina).

Zašto su mamuti izumrli?

Jedna od pretpostavki jeste da su za izumiranje mamuta krivi ljudi koji su pre oko 40.000 godina stigli iz Afrike u Evropu. Ima više dokaza da su ljudski lovci ubijali mamute, na primer vrhovi koplja koji su nađeni u skeletima. Smatra se da je jedan ulovljeni mamut bio dovoljan da se preko zime prehrani čitavo ljudsko pleme. Po drugoj hipotezi, mamute je napala neka zarazna bolest. Kako god, mamuti su nestali, prvo na jugu, a potom i na krajnjem severu. Poslednji mamuti su živeli do pre 1700 godina na izolovanom ostrvu Vrangel kod Sibira.

Izvor: https://naukakrozprice.rs

09/10/2019 12:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga