Zašto dobijamo morsku bolest?

01/04/2015 13:47

Zašto dobijamo morsku bolest?

Morska bolest je vrsta bolesti kretanja pri kojoj čoveka spopadne mučnina. Simptomi kao što su povraćanje, prostorna dezorijentacija, migrena ili promena krvnog pritiska pokazatelji su da naše telo reaguje na vožnju kompnom – automobilom, autobusom ili vozom, ili na vožnju avionom ili brodom.

Jedan mali organ koji nam pomaže da održimo ravnotežu i stojimo uspravno nalazi se u našem uhu. Kada se vozimo brodom izloženi smo konstantnom ljuljanju na talasima, pa se taj organ umori. Kada se to desi, čovek oseća vrtoglavicu i muku, a to znači da je dobio morsku bolest.

Uzroci morske bolesti nisu baš jednostavni, jer je zabeleženo da neki gluvonemi ljudi, kao i sasvim mala deca ne oboljevaju od morske bolesti. Morsku bolest ne možemo dobiti samo zato što se nadražuje centar za ravnostežu, nego tome doprinosi i nelagodnost u stomaku zbog ljuljanja i uzbuđenja što se nalazimo u buri koja ljulja ceo brod.

Ukoliko duže traje, morska bolest može biti veoma neprijatna jer tada čovek ne može ni da jede ni da spava. Sada je moguće ublažiti simptome morske bolesti pilulama ili sasvim neutralisati neželjene simptome.

Saznajte više: Rad na brodu

Izvor: Neverovali ili da

01/04/2015 13:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga