Perun – vrhovni bog u staroslovenskoj mitologiji

06/09/2020 15:57

Perun – vrhovni bog u staroslovenskoj mitologiji

Perun, bog neba i groma, kasnije po primanju hrišćenstva Sveti Ilija Gromovnik. Njegov dan je četvrtak, posvećena mu je biljka perunika ali i hrast. Oženjen je Suncem. Kažnjava gromom. Bog plave brade i sede kose. Prema nekim predanjima i legendama vrhovni bog koga su poštovali Stari Sloveni.

Ime „Perun“ je praslovenska reč, a izvodi se od indoevropskog korena „per“ odnosno „perk“ koja ima značenje „udariti“ (vrlo snažno i silovito), „rasprsnuti“ i sufiksa „un“ koji označava onoga koji izvršava radnju. U poljskom jeziku „pjore“ znači „udaram“, dok „piorun“ znači grom.

Srbi, Bugari i Rusi ga nazivaju Perun, Poljaci Pjorum, Česi Peraun, a Slovaci Peron. Pojavljuje se i kod baltičkih naroda, tačnije Litvanaca, kao Perkunas. Ovo je dokaz na poreklo zajedničke mitologije, religije a možda i jezičko zajedništvo Slovena i Litvanaca u nekom periodu. Postojanja boga groma kao vrhovnog u vreme mnogobožačkih verovanja upadljivo je i u Starih Grka i Rimljana. Isto mesto, u spisku bogova Peruna, Zevsa i Jupitera može ukazivati na zajedničke religijske osnove Indoevropljana , tojest da su u vreme zajedništva stvorili isti pojam vrhovnog boga, boga groma.

Perun je bog groma i neba, pokrovitelj vladara. Ovaj bog koji se veruje da je važi za boga nad bogovima u religiji Starih Slovena, pre hrišćanstva, spominjao se pri zakletvama i sklapanju mira, kako se verovalo da će svojim gromom usmrtiti svakoga ko prekrši datu reč ili laže na svedočenju. Njegov dan je četvrtak. Njegova sveta biljka je perunika i hrast. Njegove sposobnosti u hrišćanstvu su prenete Svetom Iliji. 

Mnogi autori smatraju da je Perun bio toliko obožavan od Slovena da je zamenjen sa vrhovnim bogom iako on to nije bio, nego je bio sin vrhovnog boga Svaroga. Odakle i čest nadimak Perunov – Svarožić, kao sin Svarogov. Perun ima najodgovornije zadatke kao sin vrhovnog i on uživa najveće poverenje pa se pominje i da Perun okreće Svvarogov točak zvezdanog nebaili kolo Svarogovo. Kolo Svarogovo je prema starim verovanjima svemir koji se vrti oko polarne zvezde koja je u njegovom centru. Perun kontroliše i kiše i oluje. 

On je bog duge sede kose i plavih brka. Vozi kočije, u jednoj ruci drži uzde a u drugoj oružje- sekiru ili čekić. Čekić baca na zle ljude i duhove. Ovaj opis sliči Toru i Zevsu. Perun je oženjen Suncem. Njegovo oružje je zlatna jabuka. opisan je i kao hrast, sa krošnjom u nebu a korenjem u podzemlju. Ima brata velesa, boga podzemlja, koji je bežao od njega i njegovih munja i tako se sakrivajući završio je u podzemlju.

Prvi ga spominje vizantijski istoričar Prokopije iz cezarije u VI veku u  delu O Ratovima, kao velikog boga gromovnika ali bez imena. Ime mu najzad daje Nestor u svom letopisu iz 12. veka.

06/09/2020 15:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga