Na današnji dan preminuo Marko Polo

08/01/2017 11:49

Na današnji dan preminuo Marko Polo

Na današnji dan, 8. januara 1324. godine, preminuo je jedan od najpoznatijih srednjovekovnih moreplovaca i istražitelja, Marko Polo.

Rođen je u Veneciji 1254. godine, koja je tada bila bogat trgovački grad, pa je tako i on rođen u porodici trgovaca. U to vreme najznačajniji trgovački put bio je Put svile – koji je povezivao velike gradove od istorčne Evrope pa sve do Kine.

Put svile nikada nije prelazio u celosti jedan trgovac, nego se trgovina na ovoj relaciji obavljala u manjim gradovima, a roba je putovala prelazeći iz ruke u ruku.

S obzirom da su se Markov otac i brat bavili trgovinom, želeli su da on ipak proba da se bavi nečim drugim. Tako je Marko Polo prvi put napustio Veneciju 1271. godine sa 17 godina i pošao sa ocem i bratom na put do Kine, sa ciljem da se obogate.

Na ovom putu, koji je trajao tri godine, Marko je imao priliku da vidi mnoge gradove, među kojima i sveti grad Jerusalim i pustinju Gobi.

Kada su konačno stigli na odredište Marko je postao miljenik vladara Kublaj-kana koji ga je ubrzo postavio za savetnika, pa je zbog toga Polo proveo 17 godina u Kini.

Više o životu, istraživanjima i značaju Marka Pola pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

08/01/2017 11:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga