Na današnji dan rođen Feliks Mendelson

03/02/2017 10:24

Na današnji dan rođen Feliks Mendelson

Na današnji dan, 3. februara 1809. godine, rođen je nemački kompozitor, istaknuti predstavnik romantizma, pijanista dirigent i slikar, Feliks Mendelson.

Rođen je u Hamburgu, u bogatoj porodici koja je bila okružena najpoznatijim nemačkim umetnicima i muzičarima tog perioda. Roditelji su ga od malena podržavali da se bavi umetnošću, jer je pokazivao talenat kako za muziku, tako i za slikanje, pisanje poezije, ali i za jezike i sport.

Kada je imao šest godina majka je počela da ga uči da svira klavir, a kada su se preselili u Berlin na časove klavira krenuli su i njegov brat Paul i sestre Fani i Rebeka.

Mendelsona smatraju “čudom od deteta” – gotovo u rangu Mocarta, jer je još kao dete napisao pet opera i 11 simfonija, a sa samo devet godina prvi put je javno nastupao.

12 simfonija koje je napisao sa 12-13 godina bile su inspirisane Bahom, Betovenom i Mocartom, zbog čega je kasnije nazivan klasikom romatizma.

Sa 17 godina objavio je jedno od njegovih najpoznatijih dela – uvertiru za Šekspirovu dramu “San letnje noći”, a šest godina kasnije napisao je poznati “Svadbeni marš”.

Više o životu jednog od najgenijalnijih kompozitora u istoriji – Feliksa Mendelona pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

03/02/2017 10:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga