Činjenice o uraganima

02/06/2023 13:40

Činjenice o uraganima

Otkrivamo kako nastaju velike oluje uragani, šta ih pokerće i kako dobijaju imena. 

Uragan je veliki tropski ciklon, koji predstavalja meteorološku pojavu i sastoji se od brzih vetrova sa dosta padavina.

Činjenice o tropskim ciklonima

Sve počinje iznad površine mora, kada nastaju ogromni vrtlozi vazduha, koji su široki na oko stotine kilometara. Vetar se okreće oko oblasti nižeg pritiska, a takva pojava naziva se ciklon. Cikloni se okreću i kreću ka kopnu, besneći sve dok ne izgube snagu.

Topla voda snabdeva ovu oluju i pretvara je u uragan.

Uragani se kreću oko centra koje se naziva “oko”, u tom delu sve je mirno, bez ijednog oblaka, dok se oko njega nalazi najopasniji deo sa najsnažnijim i najgušćim vetrovima i jakim kišama.

Pijavice, odnosno snažni vetrovi mogu dostići brzinu i do 320 kilometara na čas, a to ih čini dovoljno jakim da iščupaju i stabla.

Ovi veliki i jaki vetrovi na južnoj hemisferi kreću se u smeru kazaljke na satu, dok se na severnoj hemisferi kreću u suprotnom pravcu.

Nakon što uragan stigne do kopna, može stvoriti olujni talas. U pitanju je pojava koja se događa onda kada veliki vetrovi pogode more na obali, a to prouzrokuje podizanje nivoa vode, pa tako i velikih talasa. Talasi mogu dostići visinu i do 6 metara i da se prostiru na preko 150 kilometara.

Uragani mogu biti cikloni i tajfuni, sve zavisi od područja koji pogađaju.

Uragani su pojava na Atlantskom okeanu i istočnom delu Pacifika, dok u Bengalskom zalivu i severnom delu Indijskog okeana dolazi do ciklona, a u zapadnim delovima Pacifika do tajfuna.

Najveći tajfun ikad zabeležen je Tajfun Ttp, koji se dogodio 1979. godine.

Imena uraganima dodeljuje Svetska meteorološka organizacija.

02/06/2023 13:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga