Da li sneg pada i u svemiru?

08/01/2018 16:04

Da li sneg pada i u svemiru?

Iako ove godine baš i nismo uživali u zimskim čarolijama, barem kada je sneg u pitanju, da li znate da li još negde u svemiru postoje slični zimski uslovi, kao kod nas na Zemlji?

Sama ideja da na drugim planetama pada sneg je sasvim razumna: sve što nam treba je led i nešto u atmosferi što bi taj led napravilo, zar ne? Ipak, svemirska meteorologija je malo komplikovanija od ovoga.

Sneg u svemiru

Najbolje proučavani fenomen snega jeste onaj koji se dešava na Marsu. Naučnici su već nekoliko puta istraživali sneg na Crvenoj planeti, a budući da je tamo prosećna temperatura -60 stepeni Celzijusa, sasvim je jasno da je dovoljno hladno za sneg. Ipak, 2012. je otkriveno da je ipak u pitanju “suvi led”, odnosno zamrznuti ugljen- dioksid.

Uprkos dovoljnoj količini oblaka, sneg retko kada pada na Marsu, a razlog se krije u tankoj atmosferi, te pahulje, pre negošto padnu na površinu, nestanu.

A šta je sa ostalim planetama Sunčevog sistema? Prošle godine, otkriveni su oblaci oko Jupitera, koji bi mogli da “izbacuju” nešto nalik na sneg. Takođe, na jednom od Saturnovih satelita Enceladusu, otrkiven je kristalni sneg. Međutim, on pada toliko sporo, da bi bilo potrebno desetine miliona godina pre nego što bi se stvorio snežni omotač.

Kako napredujemo dublje u Sunčev sistem, tako stvari, kada je sneg u pitanju, postaju čudnije. Tako na Kepleru-13Ab pada titanium- dioskid, jedan od aktivnih sastojaka kreme za sunčanje. Takođe, na Uranu i Neptunu možda pada kiša dijamanata.

Nakon svega ovoga, ovaj “domaći” sneg ne zvuči tako uzbudljivo, zar ne?

08/01/2018 16:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga