Slavni vladari koji su svoje palate doslovno preselili u svoje grobove

06/11/2020 10:59

Slavni vladari koji su svoje palate doslovno preselili u svoje grobove

Svi znamo za onu izreku „nećeš u grob odneti“, ali to nije važilo u slučaju faraona ili drugih moćnih vladara u nekom drevnom svetu gde su vladala drug pravila. Šokantne velelepnosti izgleda i sadržaja ovih grobnica verovatno niste slutili. Oni su u svoje grobove odneli bukvalno sve što su posedovali na ovom svetu.

Ovo su neki od drevnih vladara koji su svoje grobnice učinili večnim velelepnim i zastrašujućim sa obzirom na arhitekturu, bogatstvo ali i ljudske i životinjske žrtve koje su odneli u njih. Neke su se gradile decenijama, na uštrob graditelja radnika, neke su sadržale toliko zlata i dragulja pored silnog siromaštva tadašnjeg naroda, a u nekima je pronađeno i ljudsko i životinjsko okruženje koje je pokojnog vladara okruživalo za života.

Kraljica Puabi iz Sumerskog grada Ur

O ovoj drevnoj kraljici se danas zna veoma malo, osim da je živela i umrla negde u 26. ili 27. veku pre nove ere. Kada je njena grobnica otkrivena 1920-ih godina, u njoj je pronađeno mnoštvo blaga, ali i ljudi.Grobnica ove kraljice smatra se jednom od najvrednijih na svetu.

Među artefaktima je bio i složen ukras za glavu napravljen od zlatnih listova, češalj od suvog zlata, haljina prekrivena draguljima…kao i mnogi drugi vredni predmeti. Puabi na onaj svet nije otišla sama sa svim tim draguljima. Zajedno sa njom su bile sahranjene i njene 52 sluge, za koje je ustanovljeno da su bili otrovani, samo se ne zna da li su to uradili svojevoljno ili prisilnom.

Kineski car Chin Shih Huang Ti

Drevna Kineska verovanja kažu da je smrt samo još jedna faza života. Tako nije ni čudno što su grobnice njihovih vladara bile u potpunosti opremljene za luksuzni život koji su živeli i dok su bili živi. Ove velelepne građavine bile su riznice bogatstva. Građene su bukvalno od dana krunisanja kralja, pa je tako i grobnica Chin Shih Huang Ti-ja građena od momenta njegovog krunisanja, tad je imao tek 13 godina. Za cara su u grobnici bile pripremljene i zalihe najbolje raznolike hrane, luksuzni pribori, ali i mrtve sluge i kućni ljubimci.

U slučaju Huang Ti-ja sva sreća veći deo njegovih sluga i životinja bili su pošteđeni i zamenjeni neverovatnim skulpturama večnih čuvara- Vojskom od Terakote.

Praksa žrtvovanja ljudi i životinja u ime vladara vremenom je nestala, zahvaljujući stalnim prigovorima filozofa i mislilaca, na primer Konfučija.

06/11/2020 10:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga