Na današnji dan rođen Pjer Ogist Renoar

25/02/2017 10:59

Na današnji dan rođen Pjer Ogist Renoar

Na današnji dan, 25. februara 1841. godine, rođen je jedan od najznačajnijih predstavnika impresionizma u slikarstvu i jedan od najvećih evropskih slikara 19. veka, Pjer Ogist Renoar.

devojka koja se ceslja

“Devojka koja se češlja” – Renoar

Rođen je u Limožu, malom gradu u Francuskoj, u veoma siromašnoj porodici krojača. Zbog siromaštva, Pjer je već sa 13 godina morao da počne da radi kako bi pomogao ocu da izdržava porodicu.

Prvi posao bio mu je ručno oslikavanje porcelana u jednoj fabrici u Parizu, da bi nakon toga počeo da radi kao slikar zidnih dekoracija i lepeza.

Školu lepih umetnosti konačno je upisao 1862. godine u Parizu, gde je upoznao i druge slikare koji su imali sličan stil – Klod Mone, Alfer Sisli i Frederik Bazil.

Svoju prvu izložbu imao je 1864. godine, ali ona nije bila uspešna.

U narednom periodu živeo je veoma teško, pa često nije imao ni za boje kako bi mogao da slika. Počeo je da živi kod svog prijatelja Bazila gde je slikao portrete slikara i njegovih prijatelja.

Sa Klodom Moneo počeo je da sarađuje 1868. godine, ali nakon što je odslužio vojsku 1871. godine vratio u Pariz gde je zahvaljujući poznanstvu sa Durandom Ruelom – trgovcem i kolekcionarom slika – uspeo da proda veliki broj svojih slika, čime je skupio dovoljno novca da otvori svoj atelje u kome je radio.

Izložio je svoje radove na prvoj impresionalističkoj izložbi 1873. godine, ali je uspeh i na ovoj izložbi izostao. Međutim, Renoar je počeo da radi na svom stilu, koji je bio često osuđivan.

Počeo je da slika portrete na kojima je mnogo zarađivao, ali upravo tada je i stvorio neke od svojih najznačajnijih dela.

Kako bi našao novu inspiraciju za svoja dela, otputovao je u Alžir 1881. godine, gde je naslikao “Veliko kupanje žena”.

U narednih 10 godina razvojao je vlastiti stil u slikarstvu, a zbog problema sa reumatizmom – morao je da slika četkicom vezanom za šaku.

Kako je njegova bolest napredovala, tako je vremenom morao da koristi i kolica, a nije mogao ni da koristi klasična platna. U poslednjoj fazi svog stvaralaštva zainteresovao se za skulpturu ali ništa sem biste svog najmlađeg sina (1908. godine) nije mogao da realizuje.

Pred kraj svog života 1919. godine posetio je Luvr da bi video svoja dela koja se se nalazila među starim majstorima slikarstva.

Preminuo je 3. decembra 1919. godine u francuskom gradiću Kanj sir Mer, a njegovi lični predmeti i umetnička dela prodati su na aukciji u Njujorku, 19. septembra 2013. godine za 1,3 miliona dolara.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

25/02/2017 10:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga