Na današnji dan počeo Drugi svetski rat

01/09/2015 11:02

Na današnji dan počeo Drugi svetski rat

Na današnji dan, 1. septembra 1939. godine, nenajavljenim napadom Nemačke na Poljsku počeo je Drugi svetski rat.

U Drugom svetskom ratu učestvovala je većina država sveta, a na suprotnim stranama našla su se dva vojna saveza: sile Osovine i Saveznici. Rat je trajao šesto godina, od 1. septembra 1939. godine do 2. septembra 1945. godine.

Članice sile Osovine bile su Nacistička Nemačka, Fašistička Italija i Japansko carstvo, dok su naspram njih bile države koje su činile Saveznike – SSSR, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Pored većih država koje su predstavljale vođe u svojim savezima, i druge zemlje sveta su bile uključene u ovaj rat.

Drugi svetski rat predstavlja najveći oružani sukob koji se desio u istoriji čovečanstva. Vojska koja je ratovala sastojala se od više od 100 miliona ljudi, rat je zahvatio više od 30 država čije je stanovništvo bilo regrutovano, poginulo je oko 50 miliona ljudi, dok je još 35 miliona ranjeno.

Ovaj rat je obeležilo masovno ubijanje civila, holokaust – nemilosrdno ubijanje svih pripadnika jednog naroda od strane nacista, kao i jedini primer upotrebe nuklearnog oružja u ratu.

01/09/2015 11:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga